Powoli wkracza jesień :( aby rozgrzać się po chłodnym, ponurym dniu polecam zupę krem dyniowo - pomidorową z chilli z ciekawym dodatkiem, jakim są nietypowe lane kluseczki z sera Feta.
Składniki na około 4 porcje - wszystko zależy od tego, jakie porcje lubimy ;)
500g pieczonej dyni
500g przecieru pomidorowego Primo Gusto z chilli (naprawdę ostre)
3 ząbki czosnku
1 pomidor (bez skórki)
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Pół szklanki wody pod ręką w razie gdy zupa jest zbyt gęsta
Dodatek: lane kluseczki z sera Feta
Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy łyżkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podpiekamy i dodajemy dynię. Po około 4 minutach dodajemy przecier pomidorowy oraz pomidora pokrojonego w drobną kostkę i doprawiamy: 1 łyżeczką cukru, 2 łyżeczkami papryki słodkiej, 1 łyżeczką gałki muszkatołowej. Gotujemy przez około 30 minut (zaglądając czy zupa za bardzo nie gęstnieje, w razie potrzeby podlewamy troszkę przegotowaną wodą).
Kluseczki robimy w trakcie, kiedy zupa się „zgryza”. Na wrzącą osoloną wodę, małą łyżeczką kładziemy ciasto, z którego uzyskujemy kluseczki. Na przygotowanie ciasta potrzebujemy 100g sera Feta, 2 jajka i 3 czubate łyżki mąki. Wszystkie składniki starannie mieszamy w misce do uzyskania w miarę jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto w malutkich porcjach wrzucamy na wrzątek.
P.S. Przepis zaczerpnięty z portalu kwestia smaku (troszkę zmodyfikowany).
Zupę muszę zrobić, w zeszłym roku jadłam tyle dyniowych pierdołek, że...:D ale nowy sezon, nowe pomysły:)
OdpowiedzUsuńhttp://sliwkowababeczka.blogspot.com
Tak jak mówisz, dynia nadaje się do wszechstronnego wykorzystania ;)
Usuń