środa, 22 października 2014

...::: Kruche ciastka z mąki orkiszowej :::...

Naszła mnie ochota na słodkie :) chyba każdy z Nas ma to samo hehe wszystkie potrzebne składniki miałam pod ręką więc postanowiłam upiec kruche ciasteczka z mąki orkiszowej. Dlaczego akurat z mąki orkiszowej? Mąka orkiszowa jest zdrowsza od mąki pszennej i to z kilku powodów. Orkisz posiada większą zawartość białka (ok. 11.6%), nienasycone kwasy tłuszczowe, większą ilość witamin i składników mineralnych, a także jest źródłem kwasu krzemowego (który wpływa pozytywnie na kondycję skóry, paznokci i włosów). Co najważniejsze orkisz zawiera łatwiej przyswajalny gluten od tego obecnego w pszenicy. Ale najciekawszą substancją, która została wykryta przez naukowców w ziarnach orkiszu jest RODANID. Rodanid jest substancją biologicznie czynną, będącą naturalnym antybiotykiem, występującym w ślinie, krwi oraz mleku kobiecym. Dzięki temu składnikowi orkisz zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi i polepsza nastrój :) Dlatego też polecam Wam również zastąpienie mąki pszennej, pełnoziarnistą mąką orkiszową.

Składniki na około 24 ciasteczka:

3 szklanki (ok.420 g) mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
180 g miękkiego masła 82% tłuszczu
8 łyżek miodu pszczelego
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
ulubione dodatki: kawałki gorzkiej czekolady (90% zawartości kakao), jagody goji, suszona żurawina

Przygotowanie:

Mąkę przesiać przez sito na stolnicę.W mące zrobić dziurkę ;) i dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz dodatków do ciasteczek), czyli proszek do pieczenia, sodę, sól, miód, jajka, wanilię oraz rozdrobnione miękkie masło. Dokładnie zagnieść ciasto i uformowaną kulę wstawić na 45 min do lodówki. Po tym czasie kulę podzielić na kilka mniejszych (w zależności od tego ile rodzajów ciastek chcemy zrobić). Z każdej "mniejszej" kulki odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i wciskamy w nie dodatki (np. żurawinę). Następnie każdą kulkę spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia ( zachowując odległości między ciastkami). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciastka bez termoobiegu przez około 15 minut (w zależności od tego jak bardzo wypieczone ciastka lubimy).



Wartość odżywcza dla 1 ciasteczka z dodatkiem żurawiny (ok.40 g)
Kaloryczność 156 kcal
Białko  2,8 g
Węglowodany 19 g
Tłuszcze 7,6 g
Błonnik 1,7 g
Wapń 4,2 mg 
Żelazo 1,3 mg


Smacznego :)

19 komentarzy:

  1. a ja tak lubię kruche ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie na pewno przypadną do gustu :) tym bardziej, że możemy je "ulepszyć" ulubionymi dodatkami :)

      Usuń
    2. też zawsze chętnie robię z orkiszowej, zwykłej mąki pszennej unikam jak ognia!

      Usuń
    3. Oby co raz więcej osób właśnie tak robiło :)

      Usuń
    4. Witam, super przepis, napewno wypróbuję, ale da się coś zrobić z masłem? Tzn cs mniej kalorycznego/tlustego?

      Usuń
    5. Możesz spróbować zastąpić masło miąższem z awokado w proporcji 1 łyżeczka masła = 1/2 łyżeczki miąższu z awokado :) Sama nie próbowałam ale podobno działa :)

      Usuń
  2. Lubię mąkę orkiszową, nadaje wypiekom delikatnie orzechowego posmaku... :) Takie ciasteczka musiały być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację :) mąka ta nadaje fajny smaczek wypiekom. Ciasteczka zniknęły szybciutko :)

      Usuń
  3. Czy mogę zrobić bez proszku do pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu powinno wyjść ok, ciastka będą ewentualnie mniej wyrośnięte ;)

      Usuń
    2. Dziękuję! Zrobiłam je wczoraj dodając jeszcze ze 3 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych ;) bez proszku za to chyba ciut za dużo sody sypnelam ale wyszły mega pyszne !!! Po za tym masz ślicznego bloga ;) ląduje w zakładkach !

      Usuń
    3. Joasiu super, że Ci smakowały :) ja niestety z uwagi na dietę bezglutenową muszę puścić w niepamięć większość wypieków ;) dzięki za miłe słowa :) pozdrawiam cieplutko

      Usuń
    4. Dziękuję bardzo za Pani przepisy, w tym tygoniu koniecznie wypróbuję przepis na orkiszowe ciasteczka ;)

      Usuń
  4. Witam. A co Pani sadzi o mace zytniej do takich ciasteczek. Moj synek je orkisz w postaci kaszki manny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.a co sadzi Pani o mace zytniej do takich ciasteczek. Z orkiszowa byly pyszne.a tak dla urozmaicenia czy zytnia moze byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z samej żytniej nie wyjdą takie dobre. Na pewno będą dużo twardsze. Można spróbować jednak z połączeniem mąk pół na pół :) Samą kaszkę manną warto również zastąpić od czasu do czasu kaszką orkiszową, która występuje w wersji kaszki razowej i bardziej oczyszczonej jasnej. Wyglądem przypomina kaszkę manną, a jest lepsza w smaku i zawiera więcej cennych składników. Polecam kaszkę orkiszową firmy Symbio - przetestowana wielokrotnie na dzieciach ;)

      Usuń
  6. Taka kaszke wlasnie je Mieszko tylko firmy pro natura, z orkiszem jestesmy na t:) dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger