Składniki na około 24 ciasteczka:
3 szklanki (ok.420 g) mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
180 g miękkiego masła 82% tłuszczu
8 łyżek miodu pszczelego
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
ulubione dodatki: kawałki gorzkiej czekolady (90% zawartości kakao), jagody goji, suszona żurawina
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę.W mące zrobić dziurkę ;) i dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz dodatków do ciasteczek), czyli proszek do pieczenia, sodę, sól, miód, jajka, wanilię oraz rozdrobnione miękkie masło. Dokładnie zagnieść ciasto i uformowaną kulę wstawić na 45 min do lodówki. Po tym czasie kulę podzielić na kilka mniejszych (w zależności od tego ile rodzajów ciastek chcemy zrobić). Z każdej "mniejszej" kulki odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i wciskamy w nie dodatki (np. żurawinę). Następnie każdą kulkę spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia ( zachowując odległości między ciastkami). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciastka bez termoobiegu przez około 15 minut (w zależności od tego jak bardzo wypieczone ciastka lubimy).
Wartość odżywcza dla 1 ciasteczka z dodatkiem żurawiny (ok.40 g)
Kaloryczność 156 kcal
Białko 2,8 g
Węglowodany 19 g
Tłuszcze 7,6 g
Błonnik 1,7 g
Wapń 4,2 mg
Żelazo 1,3 mg
Smacznego :)
a ja tak lubię kruche ciasteczka!
OdpowiedzUsuńw takim razie na pewno przypadną do gustu :) tym bardziej, że możemy je "ulepszyć" ulubionymi dodatkami :)
Usuńteż zawsze chętnie robię z orkiszowej, zwykłej mąki pszennej unikam jak ognia!
UsuńOby co raz więcej osób właśnie tak robiło :)
UsuńWitam, super przepis, napewno wypróbuję, ale da się coś zrobić z masłem? Tzn cs mniej kalorycznego/tlustego?
UsuńMożesz spróbować zastąpić masło miąższem z awokado w proporcji 1 łyżeczka masła = 1/2 łyżeczki miąższu z awokado :) Sama nie próbowałam ale podobno działa :)
UsuńLubię mąkę orkiszową, nadaje wypiekom delikatnie orzechowego posmaku... :) Takie ciasteczka musiały być wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńMasz rację :) mąka ta nadaje fajny smaczek wypiekom. Ciasteczka zniknęły szybciutko :)
UsuńCzy mogę zrobić bez proszku do pieczenia ?
OdpowiedzUsuńJoasiu powinno wyjść ok, ciastka będą ewentualnie mniej wyrośnięte ;)
UsuńDziękuję! Zrobiłam je wczoraj dodając jeszcze ze 3 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych ;) bez proszku za to chyba ciut za dużo sody sypnelam ale wyszły mega pyszne !!! Po za tym masz ślicznego bloga ;) ląduje w zakładkach !
UsuńJoasiu super, że Ci smakowały :) ja niestety z uwagi na dietę bezglutenową muszę puścić w niepamięć większość wypieków ;) dzięki za miłe słowa :) pozdrawiam cieplutko
UsuńDziękuję bardzo za Pani przepisy, w tym tygoniu koniecznie wypróbuję przepis na orkiszowe ciasteczka ;)
UsuńPolecam :)
UsuńWitam. A co Pani sadzi o mace zytniej do takich ciasteczek. Moj synek je orkisz w postaci kaszki manny.
OdpowiedzUsuńWitam.a co sadzi Pani o mace zytniej do takich ciasteczek. Z orkiszowa byly pyszne.a tak dla urozmaicenia czy zytnia moze byc?
OdpowiedzUsuńMyślę, że z samej żytniej nie wyjdą takie dobre. Na pewno będą dużo twardsze. Można spróbować jednak z połączeniem mąk pół na pół :) Samą kaszkę manną warto również zastąpić od czasu do czasu kaszką orkiszową, która występuje w wersji kaszki razowej i bardziej oczyszczonej jasnej. Wyglądem przypomina kaszkę manną, a jest lepsza w smaku i zawiera więcej cennych składników. Polecam kaszkę orkiszową firmy Symbio - przetestowana wielokrotnie na dzieciach ;)
UsuńTaka kaszke wlasnie je Mieszko tylko firmy pro natura, z orkiszem jestesmy na t:) dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJakie piękne imię :) Pozdrawiam
Usuń