Składniki na 1 porcję:
1/2 szklanki makarnu pełnoziarnistego penne
łosoś świeży 100g
jogurt naturalny 120g
czosnek
rukola
oliwa z oliwek
kapary kilka sztuk
Przygotowanie:
Łososia kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni (1 łyżeczka oliwy), gdy będzie już gotowy dodajemy jogurt naturalny i przeciśnięty przez praskę czosnek ( ilość w zależności od upodobań). W międzyczasie gotujemy makaron penne al dente. Gdy makaron jest już gotowy dodajemy go do łososia na patelnię i chwilę razem podduszamy :) Następnie całość przekładamy do pojemnika i na koniec dodajemy rukolę i kapary.
SMACZNEGO :)
Wartość odżywcza 1 porcji
kaloryczność 497 kcal
zawartość białka 33g
węglowodanów 43g
tłuszczu 22g
kwasów tłuszczowych wielonienasyconych 5,4 g
błonnika 3,2
wapnia 219 mg
witaminy A 60 ug
folianów 38ug
jodu 49 ug
Hmmm, wygląda pysznie. Do przetestowania. Choć przyznam,że łosoś to jedna z niewielu ryb, których w ogóle nie smażę,smakuje mi najbardziej gotowana. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa z kolei nie jadłam gotowanego łososia :) też do spróbowania :)
Usuń