Składniki na 1 porcję:
pierś z kurczaka 150g
komosa ryżowa 4 łyżki ok 56g
oliwa z oliwek
1/2 papryki czerwonej
1/2 ząbka czosnku
1 cebula dymka
1/2 sztuki cukinii ok 150-200g
1 pomidor
oregano
pieprz cayenne (lub papryczka chilli)
Przygotowanie:
Komosę przygotuj według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie warzywa pokrój w kostkę (czosnek przeciśnij przez praskę), następnie podsmaż na patelni bez tłuszczu, dodaj 1 łyżkę oregano oraz wedle uznania pieprzu Cayenne (lub papryczki chilli). Gdy komosa będzie już gotowa przełóż ją do miski i dodaj do niej przygotowane warzywa, natomiast na patelni po warzywach podsmaż pierś z kurczaka (pokrojoną w kostkę, podsmażoną na 1 łyżce oliwy). Kiedy kurczak się "zarumieni" dodaj do niego całość warzyw z miski wraz z komosą i podduś około 5 minut. Następnie przełóż na talerz i delektuj się smakiem :)
Wartość odżywcza 1 porcji:
kaloryczność 527 kcal
zawartość białka 47g
węglowodanów 57g
tłuszczu 16g
błonnika 11g
wapnia 77 mg
magnezu 126mg
jodu 8,2 ug
pychotka, POLECAM!
OdpowiedzUsuńAnia już to przerabiała :)
UsuńKasiu też przymierzam się do komosy.Rzekłabym, że mnie wyprzedziłaś. U mnie dokładnie do samo, dopiero o niej usłyszałam. Czyli zachęcasz do próbowania?
OdpowiedzUsuńZachęcam, zobaczysz że Ci posmakuje :) chociaż muszę przyznać, że do tanich produktów nie należy niestety.
UsuńKomosa jest doskonałą alternatywą do stosowanych do tej pory dodatków do mięska typu ryż, makarony, ziemniaki itp. Uwielbiam ją. Kupuję ją w sklepie ekologicznym na allegro. Wychodzi dużo taniej niż w zwykłych delikatesach.
OdpowiedzUsuńO, dziękuje za oświecenie. Nie wiedziałam, że komosa ryżowa to to samo co Quinoa. Jadłam i była zaskakująco dobra :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSpolszczona nazwa jest przystępniejsza ;)
Usuń