Ze względu na zakończoną przeprowadzkę zaprosiliśmy wczoraj znajomych w Nasze skromne progi :) Zastanawiałam się, co tu podać do jedzonka, aby było smacznie i żeby nie zakorzenić się w kuchni na pół dnia ;) Serfując po necie wpadł mi w oko przepis na fritattę. Zmieniłam troszkę składniki i wyszło! Przygotowanie składników zajmuje około 4 minut, a później pałeczkę przejmuje piekarnik ;) Przepis godny wypróbowania :)
Warzywna fritatta
Składniki na 1 porcję (blaszka o średnicy około 20 cm)
2 całe jaja + 1 białko
chudy twaróg około 120 g
papryka czerwona około 50 g
cukinia około 30 g
cebula dymka
połówka pomidora
kilka plastrów mozarelli light
kapary
sól, pieprz
oregano, bazylia
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy twaróg i mieszamy. Następnie cebulę oraz paprykę kroimy na drobne kawałki, natomiast pomidora i cukinię na cienkie plasterki. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, w której znajdują się już jajka i twaróg, dodajemy przyprawy i mieszamy. Całą masę wylewamy na okrągłą blaszkę (jak do tarty, średnica około 20 cm), rozkładamy równomiernie łyżką i na wierzchu układamy kilka plastrów mozarelli oraz kilka sztuk kaparów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut bez termoobiegu (termoobieg możemy włączyć na ostatnie 5 min pieczenia).
SMACZNEGO! :)
Wartość odżywcza 1 porcji (całej fritatty)
kaloryczność 370 kcal
zawartość białka 48g
węglowodanów 14g
tłuszczu 15g
błonnika 2,5g
wapnia 190 mg
foliany 180 ug
jod 180 ug
Ciekawy pomysl. Jadalm wiele razy rozne frittaty, ale zawsze z patelni. Musze sprobpwac z piekarnika. Ale ile takich frittat trzeba dla znajomych zrobic?! (gdy maja taki apetyt jak ja;D) jak wyprobuje to dam znac.
OdpowiedzUsuńJoa zależy ilu znajomych przyjmiesz ;) z tej porcji wychodzi około 10 "trójkątów" takich na 2 kęsy :) czekam na relację :)
Usuń