Składniki na 8 sztuk placków:
2 całe jaja
1 białko
świeży szpinak 2 garści
płatki owsiane 4 łyżki (zmiksowane na mąkę)
siemię lniane 1 łyżka
przyprawy: czosnek 1 duży ząbek, pieprz cayenne, pieprz świeżo mielony, sól, papryka ostra - nie żałujcie przypraw bo szpinak bardzo je lubi
olej rzepakowy 1 i 1/2 łyżki
Przygotowanie:
Świeży szpinak poszatkować na drobno i wrzucić do miski (można pominąć ten etap, ale później dłużej zejdzie się na blendowaniu całego ciasta). Do szpinaku dorzucały jaja (plus białko), mąkę z płatków owsianych, siemię oraz wszystkie przyprawy. Blendujemy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec dodajemy olej i mieszamy. Ciasto odstawiamy na jakieś 5 minut aby zgęstniało. Później na rozgrzanej patelni (już bez tłuszczu) smażymy małe placki, nakładając ciasto łyżką.
Do placuszków idealnie pasuje ser feta, którego też użyłam oraz świeże pomidory. U mnie pojawiły się również kiełki grzybów mun. Myślę, że bardzo fajnie placki mogą smakować również z jakimś sosem np. czosnkowym.
Jak się Wam podoba moja wersja zielonych placuszków? :)
Wartości odżywcze 1 porcji placków bez dodatków
Kaloryczność 291,5 kcal
Białko 9,2 g
Węglowodany 29,5 g
Tłuszcze 16,0 g
Błonnik 8 g
Wapń 22 mg
Żelazo 1,8 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz