niedziela, 5 listopada 2017

Zielone placuszki ze szpinaku

Dzisiejszy pomysł na placki zrodził się z potrzeby wykorzystania sporej ilości świeżego szpinaku, który zalegał mi w lodówce. Myślę, że kolor może zachęcić do spróbowania tych placków przez dzieci - jeśli Wasze dzieci spróbują, dajcie znać :)

Składniki na 8 sztuk placków:

2 całe jaja
1 białko
świeży szpinak 2 garści
płatki owsiane 4 łyżki (zmiksowane na mąkę)
siemię lniane 1 łyżka
przyprawy: czosnek 1 duży ząbek, pieprz cayenne, pieprz świeżo mielony, sól, papryka ostra - nie żałujcie przypraw bo szpinak bardzo je lubi
olej rzepakowy 1 i 1/2 łyżki

Przygotowanie:

Świeży szpinak poszatkować na drobno i wrzucić do miski (można pominąć ten etap, ale później dłużej zejdzie się na blendowaniu całego ciasta). Do szpinaku dorzucały jaja (plus białko), mąkę z płatków owsianych, siemię oraz wszystkie przyprawy. Blendujemy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec dodajemy olej i mieszamy. Ciasto odstawiamy na jakieś 5 minut aby zgęstniało. Później na rozgrzanej patelni (już bez tłuszczu) smażymy małe placki, nakładając ciasto łyżką.

Do placuszków idealnie pasuje ser feta, którego też użyłam oraz świeże pomidory. U mnie pojawiły się również kiełki grzybów mun. Myślę, że bardzo fajnie placki mogą smakować również z jakimś sosem np. czosnkowym.

Jak się Wam podoba moja wersja zielonych placuszków? :)



Wartości odżywcze 1 porcji placków bez dodatków

Kaloryczność 291,5 kcal
Białko 9,2 g
Węglowodany 29,5 g
Tłuszcze 16,0 g
Błonnik 8 g
Wapń 22 mg
Żelazo 1,8 mg


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger