poniedziałek, 30 października 2017

Pieczone bataty z ciecierzycą, szpinakiem i pomidorami

Nie wiem, jak Wy ale ja bardzo lubię smak słodkich ziemniaków - można z nich przygotować niemal wszystko od zupy, dodatek do dania głównego, po ciasta. Dzisiaj mam dla Was świetny przepis na pieczone bataty, które możecie zabrać ze sobą również jako posiłek do pracy, czy szkoły (chociaż na ciepło smakują o niebo lepiej).

Składniki na 2 porcje:

2 bataty ( lepsze krótkie, a "grube") ok 460 g
ciecierzyca gotowana (z puszki lub ze słoika) 150 g
szpinak świeży 150 g
pomidory krojone z kartonu 300 g
czosnek 2 ząbki
oliwa extra vergine
przyprawy: pieprz, sól, oregano, kmin rzymski, czosnek niedźwiedzi, papryka ostra (doprawiamy tyle ile uważamy - intensywność zależy od naszych upodobań, ja osobiście wolę wersję bardziej doprawioną)
ser typu feta 100 g
papryczka chilli czerwona i żółta
świeża bazylia lub kolendra na wierzch

Przygotowanie:

Bataty dokładnie myjemy, nie obieramy. Przekrajamy wzdłuż, na 2 połówki i delikatnie nacinamy miąższ żeby później łatwiej było go wyjąć. Doprawiamy solą i pieprzem oraz lekko skrapiamy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Bataty pieczemy około 40 -60 minut ( nóż musi lekko wchodzić w miąższ, czas pieczenia zależy od grubości miąższu). Kiedy bataty mamy już w piekarniku, to możemy zabrać się za przygotowanie naszego nadzienia. W tym celu odsączamy z zalewy ciecierzycę, myjemy szpinak. Następnie na rozgrzanej patelni, na odrobinie oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy po chwili ciecierzycę oraz szpinak. Teraz czas na wszystkie dorzucenie wszystkich przypraw. Kiedy szpinak już zmięknie, dodajemy pomidory krojone i wszystko razem podduszamy przez około 10-15 minut. Po tym czasie patelnię odstawiamy na bok. Gdy bataty będą już gotowe, zabieramy się za wydrążenie około 1/2 miąższu z każdego z nich. Miąższ dorzucamy do naszego nadzienia i ponownie wszystko razem podgrzewamy. Po kilku minutach nakładamy nadzienie na wydrążone bataty. Na wierzch układamy kostki sera feta oraz pokrojoną papryczkę chilli. Pieczemy ponownie przez około 10 minut w temperaturze 230 stopni C. Po upieczeniu udekorować świeżą bazylią lub kolendrą. 
Smakują najlepiej od razu po przygotowaniu!
Smacznego!


Przepis zaczerpnięty z portalu kwestiasmaku.com

Wartości odżywcze 1 porcji:

Kaloryczność 509 kcal
Białko 20,5 g
Węglowodany 63 g
Tłuszcze 19,0 g
Błonnik 13,8 g
Wapń 252 mg
Żelazo 1,8 mg

2 komentarze:

  1. Pyszna opcja! Tak jeszcze nie jadłam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger