czwartek, 9 listopada 2017

Pasta z ciecierzycy, jajka i suszonych pomidorów

Już jakiś czas nie przygotowywałam żadnej pasty na kanapkę, a przypomniałam sobie, że przecież bardzo je lubię. Dzisiaj postanowiłam użyć kilku produktów, które bardzo lubię, aby mieć pewność, że pasta będzie pyszna. Gwarantuję Wam, że na pewno polubicie jej smak :)

Składniki:

ciecierzyca z puszki lub ugotowana 240 g
jajko ugotowane na twardo 1 sztuka
suszone pomidory w zalewie 4 sztuki
sezam 1 łyżka
oliwa extra vergine 2 łyżki
sok z cytryny kilka kropelek
czosnek 1 ząbek
przyprawy: sól, pieprz, pieprz Cayenne, papryka ostra, zioła tajskie Kotanyi (ich skład: czosnek,kolendra, liście kolendry, chilli, trawa cytrynowa, imbir, kozieradka, kurkuma, kmin rzymski) 1/2 łyżeczki - ilość przypraw w zależności od upodobań, ja lubię bardzo doprawione dania więc i przypraw nie oszczędzam
czarnuszka do posypania na wierzch
świeża bazylia lub kolendra na wierzch

Przygotowanie:

Jeśli używacie ciecierzycy z puszki to należy ją odsączyć, przepłukać i wrzucić do miski ( z ciecierzycą do gotowania należy postępować zgodnie z opisem na opakowaniu, pamiętajcie żeby do przygotowania pasty użyć mniejszej ilości suchej ciecierzycy, ponieważ napęcznieje ona pod wpływem moczenia). Do ciecierzycy dorzucamy jajko ugotowane na twardo, następnie pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i dorzucamy wszystkie przyprawy. Całość blendujemy na gładką pastę.





Oczywiście możliwa jest też wersja vege tej pasty, wtedy wystarczy pominąć, jajko jako składnik i gotowe!
Smacznego :)

1 komentarz:

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger