poniedziałek, 27 listopada 2017

Rozgrzewająca zupa krem z soczewicy, ziemniaków i mleka kokosowego

Dawno nie gotowałam zupy krem, więc dzisiaj postanowiłam, że muszę nadrobić ten stracony czas ;) Ostatnio była zupa z ciecierzycy, więc dla odmiany dzisiaj postawiłam na soczewicę, którą uwielbiam. Przepisem musiałam się z Wami podzielić, bo zupa jest obłędnie dobra! Zresztą sami spróbujcie :)

Składniki na 4 porcje:

bulion warzywny ok. 650-700 ml ( w zależności od tego, jak gęstą zupę chcemy uzyskać)
soczewica czerwona 1/2 szklanki
ziemniaki 0,5 kg
por biała część
cebula czerwona 1 mała sztuka
czosnek 2 ząbki
masło klarowane lub olej rzepakowy
mleczko kokosowe około 150 ml
przyprawy: kolendra( kilka rozgniecionych w moździerzu ziarenek), kminek zmielony 1/2 łyżeczki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, pieprz Cayenne szczypta, sól, pierz świeżo zmielony, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki, kurkuma w proszku 1 łyżeczka, imbir w proszku szczypta

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy tłuszczu i przesmażamy w nim pokrojoną na drobno cebulę, czosnek oraz białą część pora. Po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz wypłukaną soczewicę. Następnie całość zalewamy bulionem, mieszamy i dodajemy wszystkie przyprawy. Zupę gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy kolejne 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i delikatnie blendujemy, tak aby zachować kawałki warzyw w zupie.
Po nałożeniu na talerz możemy posypać słodką papryką lub dodać listki bazylii, czy natki pietruszki.
Smacznego :)



Wartości odżywcze 1 porcji:

Kaloryczność 263kcal
Białko 9 g
Węglowodany 34 g
Tłuszcze 11 g
Błonnik 4 g
Wapń 22 mg
Żelazo 2 mg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger