czwartek, 16 listopada 2017

Polędwiczki z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie, kasza jaglana z cukinią i świeży pomidor

Dzisiaj mam dla Was pomysł na pyszny obiad. Fajne połączenie smaków, soczysty, słodki kurczak a do tego kasza jaglana przygotowana na wytrawnie. Całość tworzy na talerzu kolorowe połączenie, dzięki czemu nasze oczy "jedzą" razem z nami :)

Składniki na 2 porcje:

polędwiczki z kurczaka 350 g
marynata do mięsa:

  • 1 łyżka oliwy, 
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej, 
  • 1 łyżka miodu pszczelego, 
  • sól, pieprz, papryka ostra, pieprz Cayenne, czosnek świeży 2 ząbki przeciśnięte przez praskę

kasza jaglana 100 g
cukinia 1 sztuka
przyprawy: pieprz, pieprz Cayenne, papryka ostra, kurkuma, oregano
pomidor 1 sztuka
cebula czerwona

Przygotowanie:
Mięso marynujemy przez około 1h (im dłużej, tym lepszy efekt smakowy). Następnie układamy polędwiczki w rękawie do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 min, po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze 10 minut.
Kaszę jaglaną po wypłukaniu i przelaniu wrzątkiem, gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię (z dodatkiem przypraw). Gdy kasza jest już gotowa przerzucamy ją do cukinii i razem podsmażamy przez kilka minut. Po dodaniu kaszy, doprawiamy jeszcze kurkumą.
Po nałożeniu na talerz mięsa i kaszy z cukinią, kroimy jeszcze pomidora i cebulę. Na wierzch można dodać listki bazylii lub natki pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger