Weźcie pod uwagę również to, jak wiele radości możecie podarować swoim bliskim przygotowując dla nich takie batoniki w prezencie. Można je super zapakować i zdrowa słodycz gotowa na podarunek. Myślę, że każdy będzie zadowolony z takiego słodkiego gifciku, tym bardziej że będzie on wykonany przez nas własnoręcznie, a chyba takie prezenty dają najwięcej radości.
Przedstawię Wam teraz 2 propozycje smakowe moich autorskich batoników. Oczywiście składnikami możemy manewrować do woli, wszystko zależy od naszej kulinarnej wyobraźni. Mam nadzieję, że każdy z Was odnajdzie tu swoje smaki.
Propozycja 1
Składniki na ok. 7 sztuk batonów
Składniki | Cena |
daktyle suszone 12 sztuk | 2,00 zł |
orzechy laskowe 1/2 szklanki | 2,24 zł |
słonecznik łuskany ziarna 4 łyżki | 0,52 zł |
masło orzechowe smoothie 1 łyżka | 0,30 zł |
sezam biały na wierzch ok. 1 łyżka | 0,26 zł |
ekstrakt
naturalny wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 3
krople |
0,40 zł |
RAZEM | 5,72 zł |
Przygotowanie:
Daktyle należy zalać wrzątkiem i moczyć około 1.5 h. Gdy daktyle będą już napęczniałe wrzucamy wszystkie składniki do pojemnika "szatkownicy" blendera i blendujemy. Może to potrwać kilka minut, gdyż składniki muszą się dokładnie wymieszać i rozdrobnić. Ja pozostawiłam sobie mniejsze kawałki orzechów, nie blendowałam na zupełnie gładką masę, ponieważ chciałam czuć bardziej teksturę batona. Po zmiksowaniu składników, całą masę wykładam na przezroczystą folię spożywczą i w miarę równomiernie rozkładam całość silikonową łopatką. Łopatkę co chwilę moczę, ponieważ masa jest dość lepka. Po uformowaniu prostokąta, na wierzch posypuję ziarna sezamu i delikatnie wciskam je łopatką do środka. Następnie zawijam folię od góry i przekładam do lodówki na około 2h. Jeśli chcecie, aby Wasze batony były zupełnie RAW to możecie pozostawić je w lodówce do stężenia masy najlepiej na całą noc. Ja jednak chciałam nieco przyspieszyć proces zastygania masy i po 2 h przełożyłam ją na papier do pieczenia. Pokroiłam na batony o pożądanej wielkości i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150℃ na ok. 15 minut. Jeśli batony nie rozejdą się zaraz po przygotowaniu, można oczywiście przechowywać je w lodówce (stają się wtedy bardziej mokre). Najlepszy sposób to plastikowy lub szklany, zamykany pojemnik.
Propozycja 2
Składniki na ok. 7 sztuk batonów
Składniki | Cena |
daktyle suszone 10 sztuk | 1,60 zł |
rodzynki 2 łyżki | 0,70 zł |
orzechy laskowe 1/2 szklanki | 2,24 zł |
orzechy nerkowca 1/2 szklanki | 2,25 zł |
słonecznik łuskany ziarna 2 łyżki | 0,26 zł |
masło orzechowe smoothie 1 łyżka | 0,30 zł |
sezam biały na wierzch ok. 1 łyżka | 0,26 zł |
kardamon 1/2 łyżeczki | 1,50 zł |
skórka otarta ze świeżej pomarańczy 1/2 łyżeczki | 0,02 zł |
RAZEM |
9,13 zł |
Daktyle i rodzynki należy zalać wrzątkiem i moczyć około 1.5 h. Gdy będą już napęczniałe wrzucamy wszystkie składniki do pojemnika "szatkownicy" blendera i blendujemy. Może to potrwać kilka minut, gdyż składniki muszą się dokładnie wymieszać i rozdrobnić. Ja pozostawiłam sobie mniejsze kawałki orzechów, nie blendowałam na zupełnie gładką masę, ponieważ chciałam czuć bardziej teksturę batona. Po zmiksowaniu składników, całą masę wykładam na przezroczystą folię spożywczą i w miarę równomiernie rozkładam całość silikonową łopatką. Łopatkę co chwilę moczę, ponieważ masa jest dość lepka. Po uformowaniu prostokąta, na wierzch posypuję ziarna sezamu, skórkę z pomarańczy i delikatnie wciskam łopatką do środka. Następnie zawijam folię od góry i przekładam do lodówki na około 2h. Jeśli chcecie, aby Wasze batony były zupełnie RAW to możecie pozostawić je w lodówce do stężenia masy najlepiej na całą noc. Ja jednak chciałam nieco przyspieszyć proces zastygania masy i po 2 h przełożyłam ją na papier do pieczenia. Pokroiłam na batony o pożądanej wielkości i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150℃ na ok. 15 minut. Jeśli batony nie rozejdą się zaraz po przygotowaniu, można oczywiście przechowywać je w lodówce (stają się wtedy bardziej mokre). Najlepszy sposób to plastikowy lub szklany, zamykany pojemnik.
Wartości odżywcze 1 batona ok.40 g (propozycja 1)
Kaloryczność 147kcal
Białko 4,5 g
Węglowodany 12 g
Tłuszcze 9,7 g
Błonnik 2 g
Wapń 29 mg
Żelazo 1 mg
Jak podobają się Wam moje propozycje??
Dajcie znać po wypróbowaniu przepisu, czy Wam również smakowało tak jak mi :)
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńDzięki! ❤
Usuń