wtorek, 29 sierpnia 2017

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów, czyli coś na rozgrzanie wieczoru

Coraz bliżej wrzesień i nie wiem, jak Wy ale ja odczuwam już powoli jesienny klimat. Szczególnie wieczorową porą, kiedy słońce już szybko zachodzi, a temperatura za oknem nie rozpieszczam, mam ochotę na ciepłą, rozgrzewającą zupę. Podzielę się z Wami przepisem na pyszną zupkę, która na pewno idealnie sprawdzi się na rozgrzewającą kolację :)


Składniki:

bulion warzywny ok. 1,5 l ( 2 marchewki, 1 pietruszka, natka pietruszki, spory kawałek selera, 1/2 cebuli, biała część pora, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól)
przecier pomidorowy 500 ml
soczewica czerwona 240 g
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
przyprawy: sól, pieprz, pieprz Cayenne - do smaku, po 1/2 łyżeczki: imbir, oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka wędzona (szczypta), zmielony kmin rzymski (szczypta)
parmezan w listkach (na wierzch)

Przygotowanie:

Na początek gotujemy bulion warzywny. Zawsze zaczynam jego przygotowanie od podsmażenia na maśle klarowanym cebuli, czosnku oraz pora. Po chwili dodaję resztę warzyw oraz przyprawy i zalewam wodą. Kiedy bulion będzie już gotowy, przelewamy go przez sitko (zostawiamy ugotowaną marchewkę i pora do zupy). W oddzielnym garnku, na rozgrzane masło wrzucamy dobrze wypłukaną soczewicę czerwoną i chwilę dusimy. Następnie zalewamy ją bulionem, dodajemy marchew, pora oraz przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Teraz wszystko należy zamieszać i gotować około 15 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy i całość blendujemy na gładką zupę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę przegotowanej wody lub bulionu.
Po przełożeniu na talerz posypujemy parmezanem i natką pietruszki.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger