czwartek, 27 lipca 2017

Leśny deser

Sezon na owoce leśne to idealny czas, aby przygotować z nich pyszny deser, szczególnie polecany na nadchodzące ciepłe dni. Pamiętajcie, aby korzystać w pełni z dobroci owoców, jakie daje nam las, gdyż możemy cieszyć się nimi tak krótko. Maliny, borówki, jagody to owoce pełne witamin i wspaniałych smaków. Szczególnie te, zerwane prosto z krzaczka smakują wybornie. Mam dla Was pomysł na szybki deser, w którym główną rolę odgrywają maliny i borówki. Puśćcie wodze fantazji i postarajcie się o fajne podanie deseru – na pewno słyszeliście już, że „jemy oczami”.

Składniki na 2 porcje:

Maliny 200 g
Borówki 200 g
Jogurt grecki 400 g
Mleko kokosowe 50 ml (1/5 szklanki)
Laska wanilii 1 sztuka
Świeża mięta
Orzechy nerkowca
Syrop klonowy (ew. miód pszczeli) 1 łyżka

Przygotowanie:

Jogurt grecki blendujemy razem z mlekiem kokosowym,  syropem klonowym oraz ziarenkami wanilii. Teraz zaczynamy układać warstwy deseru rozkładając składniki na dwie porcje np. w słoiki. Na dno układamy orzechy nerkowca, dalej część masy jogurtowej, borówki, ponownie masę jogurtową, maliny i resztę masy jogurtowej. Na wierzchu przystrajamy malinami, borówkami i listkami świeżej mięty. Deser można przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger