poniedziałek, 8 maja 2017

Pasztet z czerwonej soczewicy

Soczewica, to jeden z moich ulubionych produktów. Lubię jadać ją pod każdą postacią. Chyba zupa i pasztet to dla mnie najlepsze dania z soczewicą w roli głównej. Dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet, który oczywiście możemy zjeść tradycyjnie z pieczywem, ale smakuje równie dobrze bez pieczywa, jako odrębne danie.

Składniki ( keksówka 35 cm x 11 cm):

soczewica czerwona 1 szklanka (ok 250 g)
marchew 3 małe sztuki (ok 120 g)
czerwona cebula 1 średnia sztuka
ziarna słonecznika 3 łyżki
jaja 4 sztuki
natka pietruszki 3 łyżki posiekanej natki
szczypiorek 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
przyprawy: pieprz świeżo zmielony (sporo), czosnek niedźwiedzi 1 łyżeczka, curry 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, kolendra kila rozgniecionych ziarenek, sól

Przygotowanie:

Soczewicę należy wypłukać, następnie ugotować na "papkę" (ok. 10 minut). W międzyczasie można zetrzeć marchew na tarce o dużych oczkach oraz drobno pokroić cebulę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć marchewkę razem z cebulą przez około 10 minut. Dodać ziarna słonecznika, czosnek i wszystkie przyprawy. Soczewicę po ugotowaniu należy odsączyć i połączyć z warzywami (tutaj dodać również natkę i szczypiorek). Na koniec dodać jaja i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do keksówki nasmarowanej masłem (lub olejem) i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger