Składniki na 1 porcję:
ciecierzyca z puszki ok. 200 g ( pełna szklanka)
pomidorki koktajlowe 7 sztuk
czerwona cebula 1/3 sztuki
natka pietruszki
oliwa 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
curry 1/2 łyżeczki
miód 1 łyżeczka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę po wyjęciu z puszki dokładnie płuczemy. Następnie rozgrzewamy patelnię i chwilę podsmażamy ciecierzycę. Po chwili dodajemy oliwę - wymieszaną z miodem, czosnkiem i curry (tak aby cała ciecierzyca była pokryta "marynatą"). Podsmażamy jeszcze przez około 4 minuty i zdejmujemy z ognia. Teraz przygotowujemy resztę składników: pomidorki, cebulę i natkę myjemy. Następnie kroimy pomidorki na połówki, cebulę w piórka, a natkę rwiemy na mniejsze listki. Wszystko razem łączymy w misce i gotowe :)
P.S. Jeśli macie również pod ręką np. paprykę zieloną lub żółtą możecie ją śmiało dodać, a kolory sałatki będą jeszcze bardziej się uwidocznią ;)
Wartości odżywcze 1 porcji
Kaloryczność 334,5 kcal
Białko 16,1 g
Węglowodany 32 g
Tłuszcze 14 g
Błonnik 14 g
Wapń 17 mg
Żelazo 1 mg
Witamina A 63 ug
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz