Składniki na 2 porcje:
sałata lodowa 1/4 główki (lub mix sałat około 4 garści)
dojrzałe awokado 1 sztuka
sok z cytryny 2 łyżki
ogórek zielony 1/3 długiego ogórka
ogórek kiszony 1 sztuka
1 łyżka posiekanego koperku
sezam 2 łyżki
pierś z kurczaka 200 g
marynata do kurczaka: 1 łyżka musztardy miodowej, 1/2 łyżeczki miodu lub syropu daktylowego, 1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz świeżo zmielony
ser gorgonzola 50 g ( lub oliwa z rozgniecionym czosnkiem)
1 kromka chleba żytniego z ziarnami pokrojona na grzanki (ja użyłam chleb gryczany)
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy delikatnie oliwą. Układamy ją na pergaminie i wrzucamy na patelnię grilową. Obsmażamy z jednej i drugiej (po około 5 min na stronie), następnie polewamy z jednej strony marynatą (wymieszane dokładnie składniki marynaty) i chwilę smażymy, przewracamy na drugą stronę i chwilę smażymy. Kurczaka zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie kroimy mięso w paski. Na tej samej patelni podsmażamy przez chwilę grzanki, wcześniej skropione oliwą. Następnie siekamy, myjemy sałatę. Obieramy awokado i kroimy w kostkę ( skrapiamy sokiem z cytryny). Ogórka zielonego obieramy (cienko, pozostawiając troszkę skórki) i kroimy w plasterki. Ogórka kiszonego kroimy w kostkę. Ser gorgonzola rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem wody. Teraz wszystkie składniki umieszczamy w misce: sałata, kurczak, ogórki, awokado, sezam, posiekany koperek, grzanki. Doprawiamy pieprzem oraz na wierzch polewamy rozpuszczonym serem gorgonzola.
Wartości odżywcze 1 porcji (w wersji z serem gorgonzola)
Kaloryczność 470 kcal
Białko 32,5 g
Węglowodany 20,4 g
Tłuszcze 31,5 g
Błonnik 5,5 g
Wapń 56,2 mg
Żelazo 2,7 mg
Witamina A 120 ug
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz