poniedziałek, 20 czerwca 2016

Kurczak, szpinak, pomidory i dużo curry

Od rana pana, za oknem szaro i ponuro, co nie oznacza, że w kuchni też tak musi być :) Na przekór dzisiejszej pogodzie przygotowałam dzisiaj żółto - zielono - czerwone danie, które stanowi przeciwieństwo do dzisiejszej pogody ;) Zatęskniłam dzisiaj za wyrazistym smakiem, dlatego też postawiłam na mocno doprawione danie i zaspokoiłam swoją żądzę. Teraz podzielę się przepisem z Wami.

Składniki na 2 porcje:

pierś z kurczaka 200 g
biała część pora (kawałek około 15 cm)
cebula biała 1 sztuka (jeśli jest mała, jeśli większa to 1/2 sztuki)
czosnek 2 ząbki
olej kokosowy nierafinowany (lub masło)
pomidorki koktajlowe 12 sztuk
mleczko kokosowe 200-250 ml
szpinak świeży 3 garści
curry 1 i 1/2 łyżki
sól, pieprz kolorowy
bazylia świeża

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, następnie smażymy na oleju kokosowym, aż mięso się zarumieni (najlepiej użyć do przygotowania dania woka lub głęboką patelnię). Gdy kurczak będzie już zarumieniony, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekanego pora, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz curry. Wszystko chwilę podsmażamy. Teraz dodajemy mleczko kokosowe oraz 1/2 szklanki wody. Chwilę podgotowujemy i dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz szpinak. Na koniec doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzem kolorowym. Podajemy z ryżem brązowym lub jaśminowym oraz listkami bazylii.




Wartości odżywcze 1 porcji (bez ryżu)

Kaloryczność 420 kcal
Białko 26,5 g
Węglowodany 12,3 g
Tłuszcze 30,7g
Błonnik 3,3 g
Wapń 53 mg
Fe 1,7 mg
Witamina A 284 ug
Magnez 57 mg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger