niedziela, 6 marca 2016

Prosty obiad na słodko: indyk, mango, mleko kokosowe i chilli

Bardzo lubię mięsne dania w wersji na słodko, a już w ogóle kiedy oprócz słodyczy wyczuwalny jest ostry smak. Postanowiłam wypróbować połączenie indyka z mango - okazało się to połączenie bardzo trafne.

Składniki na 2 porcje:


pierś z indyka 300 g

mango dojrzałe 1 sztuka
mleko kokosowe 200 g
kawałek papryczki chilli
olej kokosowy do smażenia
cukinia 1 sztuka
ryż brązowy/lub jaśminowy 100 g
przyprawa do cukinii: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
marynata do indyka: 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego, starty świeży imbir (kawałek około 2 cm), odrobina suszonego chilli jalapeno, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: 


Pierś z indyka kroimy na kawałki i zalewamy marynatą. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Cukinię myjemy i kroimy na plasterki, następnie podsmażamy na patelni grillowej (plasterki posypujemy przyprawą: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem). Następnie na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy indyka. Po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę obrane mango oraz papryczkę chilli. Smażymy razem około 2 minut, po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe i przyprawy. Dusimy razem około 10 minut. Podajemy razem z ryżem i cukinią.




Wartości odżywcze 1 porcji: Kaloryczność 471,7 kcal Białko 35,3 g Węglowodany 68,4 g Tłuszcze 9,6 g Błonnik 8,8 g Wapń 64,2 mg Fe 2,9 mg Witamina A 626 ug Witamina C 56,8 mg Magnez 177,4 mg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger