wtorek, 8 marca 2016

Sałatka z batatów z rukolą i serem feta

Ostatnio odeszła mi ochota na sałatki z sałaty ;) Zaczęłam więc kombinować i myśleć nad nową wersją pożywnej sałatki. Wymyśliłam coś naprawdę banalnego a zarazem bardzo dobrego :) Nie dość, że sałatka ta cieszy oko to jeszcze i zadowala podniebienie :) 

Składniki na 2 porcje:


Batat 1 sztuka ok. 250 g

Rukola 2 garści
Ser feta 60 g
Słonecznik 4 łyżki
Przyprawy do batata: świeżo zmielony pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka ostra, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem - wszystkie przyprawy wymieszane z 1 łyżeczką roztopionego oleju kokosowego i odrobiną soku z cytryny

Przygotowanie:


Umytego batata obieramy ze skóry i kroimy "na frytki". W szklance mieszamy składniki marynaty i zalewamy nią pokrojone bataty. Odstawiamy na 10 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy bataty, ułożone, na papierze do pieczenia, w sporych odstępach od siebie, przez około 25 minut. W międzyczasie myjemy rukolę, osuszamy i przekładamy do miski. Ser feta kroimy w kostkę. Gdy bataty będą już gotowe, studzimy je i łączymy wszystkie składniki sałatki - na rukolę układamy bataty, posypujemy serem feta oraz ziarnami słonecznika.

Prawda, że proste? ;)



























Wartości odżywcze 1 porcji: 

Kaloryczność 303 kcal

Białko 11g
Węglowodany 29,5 g
Tłuszcze 16,5 g
Błonnik 5 g
Wapń 173 mg
Fe 0,8 mg
Witamina A 70 ug
Magnez 61 mg

A tak przy okazji życzę wszystkiego najlepszego najwspanialszym kobietkom, które zaglądają na mojego bloga ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger