czwartek, 31 marca 2016

Błyskawiczna pizza bezglutenowa :)

Święta święta i po świętach ;) Czujesz jeszcze pełny brzuszek? ;) Pewnie tak, dlatego mam dla Ciebie propozycję na lekką bezglutenową pizze. Jeśli nie możesz patrzeć już na sałatkę jarzynową, sernik i inne Wielkanocne specjały to na pewno z chęcią sięgniesz po trójkącik pizzy. Oczywiście jeśli jesteś glutenożercą, nie będę namawiać Cię specjalnie na pizzę w wersji bezglutenowej (nie jest ona tak idealna jak glutenowa). Jeśli natomiast z jakiś powodów unikasz glutenu, to przepis ten na pewno przypadnie Ci do gustu. Pizzę przygotowuje się błyskawicznie i jest naprawdę smaczna. Oto przepis.

Składniki:

mąka ryżowa 150 g
mąka kukurydziana 150 g
drożdże suszone bezglutenowe 1 płaska łyżeczka
sól morska 1/4 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
letnia woda 250 ml (czasami ciut więcej)
ulubione dodatki - u mnie na pizzy znalazł się: ser Lazur, mozzarella, szpinak, pieczarki, suszone pomidory, szynka parmeńska, gęsty sos pomidorowy, którym posmarowałam cały spód pizzy

Przygotowanie:

Mąki przesiać przez sito do miski. Następnie dodać resztę suchych składników - wymieszać. Dodać oliwę i wodę. Ciasto wyrobić na jednolitą masę (tutaj potrzebne jest wyczucie, czasami potrzebna jest większa ilość wody; ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany - nie lejące, ale i nie zbite). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h (jeśli nie masz czasu wystarczy poczekać 30 minut). Po tym czasie ciasto ponownie lekko ugniatamy i rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (rozciągamy równomiernie), pizzę smarujemy sosem pomidorowym i na wierzch układamy ulubione dodatki ( wszystkie zielone składniki typu rukola, szpinak - dodajemy już po upieczeniu). Pieczemy w 220 stopniach (program pizza, czyli termoobieg i dolne grzanie) przez około 13-15 minut.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger