czwartek, 18 lutego 2016

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Niestety okres zimowy niestety nie idzie w parze z sezonem na dynię, którą bardzo lubię. Jednak zawsze mamy do dyspozycji warzywa mrożone, z których możemy korzystać, jak tylko zapragnie się nam innych smaków niż te aktualnie dostępne. Ja miałam do dyspozycji jeszcze ostatni dyni, którą mroziłam w sezonie, ale oczywiście bez problemu można kupić dynię mrożoną w sklepie. Pamiętajcie jednak, że lepszym rozwiązaniem będzie wybór zapakowanych mrożonek, niż kupowanie tych, które dostępne są "na wagę". Taka dyniowa zupa świetnie sprawdza się podczas chłodnych wieczorów, gdyż za sprawą przypraw, może działać rozgrzewająco.

Składniki:

600 g dyni mrożonej (najlepiej pokrojonej w kostkę)
ziemniaki 4 sztuki (małe)
cebula biała 1 sztuka (mała)
czosnek 2 ząbki
imbir świeży (kawałek około 4 cm - do starcia na tarce)
mleczko kokosowe 400 ml
bulion warzywny 800 ml (najlepiej domowej roboty)
olej kokosowy 1 łyżka
przyprawy: 1 łyżka curry, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, pieprz Cayenne, gałka muszkatołowa 1 łyżeczka, szczypta soli

Przygotowanie:

Nastawiamy w garnku warzywa do przygotowania bulionu warzywnego. Następnie w garnku podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, starty imbir oraz pokrojone w kostkę ziemniaki (około 8 minut). Całość przekładamy do garnka, dodajemy dynię i zalewamy bulionem (ja zawsze nie wlewam całego bulionu, aby zupa nie była za rzadka. Bulion zostawiony "w zapasie" zawsze się może przydać, kiedy okażę się, że zupa jest jednak zbyt gęsta). Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy do momentu, aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe, chwilkę razem gotujemy i miksujemy na gładki krem.
Na wierzch możemy posypać ziarnami słonecznika, pestkami dyni czy płatkami migdałów. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger