Składniki na 2 porcje:
filet z dorsza 300 g
ryż jaśminowy 50 g
pomidorki koktajlowe 12 sztuk
mleko kokosowe 250 ml
jogurt naturalny 3 łyżki
suszone pomidory 6 sztuk
sok z cytryny
czosnek 1 ząbek
świeży posiekany koperek 3 łyżki
świeża posiekana natka 2 łyżki
przyprawy: 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, odrobina pieprzy Cayenne, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, sól, pieprz, zioła toskańskie 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Gotujemy wodę, aby przygotować ryż (ryż gotujemy tylko 6 minut). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Umytą zieleninkę siekamy na drobno, następnie mieszamy w misce z mlekiem kokosowym i jogurtem. Dodajemy jeszcze przyprawy, pokrojone suszone pomidory i czosnek i dokładnie mieszamy. Kiedy ryż jest już gotowy, przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Na ryż kładziemy kilka łyżek powstałego sosu, a na wierzch rybę - skrapiamy sokiem z cytryny. Całość zalewamy pozostałym sosem, a na wierzch układamy pomidory koktajlowe, przekrojone na połówki.
Zapiekamy około 25 minut. Do ryby idealnie pasuje pieczona cukinia z ziołami lub surówka z kapusty kiszonej i marchewki.
Jak się Wam podoba moja propozycja? :)
Wartość odżywcza 1 porcji
Kaloryczność 517,7 kcal
Białko 32,1 g
Węglowodany 36,6 g
Tłuszcze 28 g
Błonnik 3,6 g
Wapń 49,1 mg
Fe 1,2 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz