poniedziałek, 15 lutego 2016

Pierś z kurczaka w koszulce z "Parmenu" w towarzystwie zielonych warzyw

Kolejny pomysł na smaczny i szybki obiad, który na pewno Wam zasmakuje. Łączy w sobie dwa smaki słony (za sprawą szynki parmeńskiej) oraz słodki (bataty). Do tego bogactwo kolorów na talerzu, które karmi nasze oczy ;)

Składniki na 1 porcję:

pierś z kurczaka 200 g
pesto bazyliowe 1 łyżeczka
szynka parmeńska 2 cienkie plasterki
zioła toskańskie, czosnek niedźwiedzi
bataty pokrojone w słupki około 100 g (zalane mieszanką olejku kokosowego - 1 łyżeczka i rozmarynu)
brokuł około 100 g
cukinia około 100 g
olej kokosowy + zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi do przyprawienia warzyw

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Pierś z kurczaka rozbijamy, z jednej strony smarujemy pesto i owijamy w plasterki szynki parmeńskiej - odkładamy. Następnie umyte i obrane ze skóry bataty, polewamy mieszanką oleju kokosowego i rozmarynu - wstawiamy do piekarnika na 40 minut (na papier do pieczenia, tak aby swobodnie sobie leżały). Dalej umytą cukinię kroimy na plasterki wraz z różyczkami brokuła układamy na naczyniu żaroodpornym i zalewamy mieszanką oleju z ziołami. Gdy do końca pieczenia batatów zostanie nam 40 minut, wstawiamy w naczyniu żaroodpornym kurczaka oraz warzywa do piekarnika i pieczemy do końca czasu - ja naczynia niczym nie przykrywałam, gdyż wolę jak warzywa i mięso jest przypieczone. Po 40 minutach danie jest gotowe :)





Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność 525 kcal
Białko 56,3 g
Węglowodany 26,6 g
Tłuszcze 22 g
Błonnik 5,4 g
Wapń 52,4 mg
Fe 1,6 mg



2 komentarze:

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger