czwartek, 11 lutego 2016

Makaron bezglutenowy z kurczakiem, sosem pieczarkowym z mascarpone, suszonych pomidorów i koperku.

Już od jakiegoś czasu chodził mi po głowie sos pieczarkowy. Uwielbiam pieczarki pod każdą postacią, więc spodziewałam się tego, że efekt końcowy będzie smaczny, ale nie - był wręcz obłędny! ;)

Składniki na 2 porcje:

bezglutenowy makaron świderki (można użyć oczywiście zwykłego makaronu) około 100 g
pierś z kurczaka około 100 g
pieczarki średniej wielkości 8 sztuk
1/2 białej cebuli
suszone pomidory 6 sztuk
serek mascarpone 125 g (1/2 opakowania)
gałka muszkatołowa, papryka słodka, pieprz Cayenne
posiekany koperek
olej kokosowy
ser żółty 1 łyżka 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy  w kosteczkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Na drugiej patelni podsmażamy na maśle pokrojone pieczarki, cebulę i suszone pomidory - do momentu odparowania wody. Następnie dodajemy mięso z kurczaka oraz serek mascarpone i wszystkie przyprawy. Możemy podlać troszkę wodą, aby powstało nam więcej sosu. Wszystko razem dusimy około 10 minut. W międzyczasie gotujemy makaron. Gotowy makaron przekładamy na talerz, na wierzch układamy mięso i sos. Posypujemy obficie koperkiem oraz dodajemy kawałki sera żółtego.
Prawda, że obiad błyskawiczny? Dajcie znać jak wypróbujecie, czy smakowało ;)



Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność 675 kcal
Białko 28,2 g
Węglowodany 56,5 g
Tłuszcze 37 g
Błonnik 8,6 g
Wapń 116,7 mg
Fe 1 mg

Po takim energetycznym obiedzie, aż miło wieczorem się uaktywnić - szybki spacer, trening w domu, trening na siłowni - co wybieracie?? :) Ja tradycyjnie trening w domu :D

2 komentarze:

  1. Polecam wszystkim ten przepis, robi się w 5 min i jest naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinko cieszę się bardzo, że posmakowało Ci to danie :) takie najszybsze w przygotowaniu są zazwyczaj najlepsze ;)

      Usuń

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger