Składniki na 3 porcje:
Szklanka surowej ciecierzycy do ugotowania
1/2 średniej cebuli
3 centymetrowy kawałek imbiru (do starcia)
2 ząbki czosnku
dynia mrożone 300 g
pomidory w kartonie 1 szklanka
mleko kokosowe 200 ml
pomidorki koktajlowe 18 sztuk
szpinak 4 garści
przyprawy: po 1/2 łyżeczki: curry, kurkumy, papryki słodkiej i ostrej, pieprzu Cayenne, kardamonu; 4 ziarenka kolendry, odrobina kuminu (chyba, że lubicie jego wyrazisty smak, to można użyć oczywiście więcej), odrobina soli
olej kokosowy 1 łyżka
ryż jaśminowy 6 łyżek
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez około 12 h (lub dłużej), po tym czasie ugotować. Na głębokiej patelni (lub w garnku) podsmażyć na oleju kokosowym pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce imbir. Po chwili dodać ugotowaną ciecierzycę, dynię oraz pomidory, mleko kokosowe i pół szklanki wody. Całość doprawić, gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie dodać szpinak i pokrojone na połówki pomidorki. Razem poddusić około 15 minut. W międzyczasie ugotować ryż. Podawać jako "sos" polewając ryż lub dodać ugotowany ryż do gotowej potrawy i wymieszać.
SMACZNEGO :)
Wartość odżywcza 1 porcji
Kaloryczność 514,3 kcal
Białko 17,7 g
Węglowodany 63 g
Tłuszcze 21,6 g
Błonnik 13 g
Wapń 76,6 mg
Fe 1,7 mg
Inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz