Składniki na 1 mały omlet:
2 jaja (oddzielnie żółtka i białka)
4 czubate łyżki mieszanki bezglutenowej, u mnie była to mieszanka powstała ze zmielonych płatków owsianych bezglutenowych oraz ziaren amarantusa
ser biały do pokruszenia na wierzch
olej kokosowy do smażenia
galaretka z czarnej porzeczki (własnej roboty)
orzechy nerkowca
Przygotowanie:
Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka oraz mieszankę i delikatnie mieszamy. Patelnię smarujemy olejem kokosowym i rozgrzewamy. Na gorącą patelnię wylewamy masę i smażymy po kilka minut z każdej strony. Przygotowany omlet przekładamy na talerz. Polewamy galaretką z czarnej porzeczki, na wierzchu posypujemy białym serem oraz układamy orzechy nerkowca.
Wartość odżywcza 1 porcji
Kaloryczność 487,5 kcal
Białko 24,2 g
Węglowodany 36 g
Tłuszcze 25 g
Błonnik 7 g
Wapń 75,5 mg
Fe 2,6 mg
Macie pomysły na inne wersje?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz