piątek, 22 stycznia 2016

Bezglutenowy omlet na słodko

To już prawie koniec pierwszego w Nowym Roku miesiąca, a ja dopiero smaruję pierwszy post ;) Wszystko przez przeprowadzkę i remont we własnym M :) Jeszcze troszkę i będę mogła działać na nowo w kuchni, którą zaprojektowałam na swoje potrzeby. Tymczasem dzierżawię kuchnię od rodziców, więc nie chcę narażać się mamusi, która w tej kuchni króluje ;) Pozwoliłam sobie dzisiaj na przygotowanie omletu. Z racji unikania mąki pszennej oraz większych ilości glutenu, omlet powstał na bazie produktów bezglutenowych. A oto przepis, którym się chętnie z Wami podzielę.

Składniki na 1 mały omlet:

2 jaja (oddzielnie żółtka i białka)
4 czubate łyżki mieszanki bezglutenowej, u mnie była to mieszanka powstała ze zmielonych płatków owsianych bezglutenowych oraz ziaren amarantusa
ser biały do pokruszenia na wierzch
olej kokosowy do smażenia
galaretka z czarnej porzeczki (własnej roboty)
orzechy nerkowca

Przygotowanie:

Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka oraz mieszankę i delikatnie mieszamy. Patelnię smarujemy olejem kokosowym i rozgrzewamy. Na gorącą patelnię wylewamy masę i smażymy po kilka minut z każdej strony. Przygotowany omlet przekładamy na talerz. Polewamy galaretką z czarnej porzeczki, na wierzchu posypujemy białym serem oraz układamy orzechy nerkowca.






Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność 487,5 kcal
Białko 24,2 g
Węglowodany 36 g
Tłuszcze 25 g
Błonnik 7 g
Wapń 75,5 mg
Fe 2,6 mg

Macie pomysły na inne wersje? 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger