Zimne, jesienne wieczory stanowią idealną porę na rozkoszowanie się smakiem kremowych zup. Dzisiaj postawiłam na cukinię i brokuła - są to dwa warzywa, które bardzoo lubię. Zawsze staram się robić zupy, które są szybkie w przygotowaniu i nie potrzebują do smaku wyszukanych produktów. Tym razem nie było inaczej ;)
Składniki na około 5 - 6 porcji
Brokuł 250 g (świeży lub mrożony)
Cukinia 2 sztuki około 800 g
Czosnek 3 ząbki
Cebula dymka 1 sztuka
Por 1/2 białej części
Bulion warzywny 1,5 l (najlepiej własnej roboty)
Przyprawy: pieprz Cayenne szczypta, ostra papryka, świeżo zmielony pieprz, sól morska/himalajska
Słonecznik ziarna
Listki bazylii
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej łyżeczkę masła i dodaj posiekaną cebulę oraz pora, do tego dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podduś. Następnie dodaj różyczki brokuła oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Wszystko zalej bulionem i gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Następnie zestaw z ognia i zblenduj. Na talerzu można dodać listki bazylii oraz prażone nasiona słonecznika.
Wartość odżywcza 1 porcji z łyżką ziaren słonecznika:
Kaloryczność 116 kcal
Białko 5 g
Węglowodany 10 g
Tłuszcze 7 g
Błonnik 3 g
Wapń 55 mg
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń