środa, 9 września 2015

..:: Dyniowe curry z kurczakiem i pomidorami ::..

Wczoraj rozpoczęłam dyniowy sezon, żeby smacznie go uczcić przygotowałam muffiny dyniowe ;) 


Dzisiaj przyszedł czas na coś treściwszego. Znalazłam inspiracje na portalu http://www.kwestiasmaku.com/ - swoją drogą polecam bardzo ten portal, znajdziecie tam mnóstwo fajnych przepisów, z których na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Gotowa potrawa jest bardzo aromatyczna, a to za sprawą użytych przypraw, które należą do moich ulubionych - curry, imbir, pieprz Cayenne, kurkuma, cynamon. No to, jak? Czas na przepis :)

Składniki na 3 porcje:

pierś z kurczaka 300 g
świeża dynia obrana około 300 g
pomidor malinowy 1 sztuka
papryczka chilli czerwona i zielona
mleczko kokosowe light 330 ml
pomidory w kartonie 6 łyżek
olej kokosowy (lub rzepakowy)do smażenia 2 łyżki 
ryż jaśminowy 120 g

Składniki marynaty do kurczaka:

słodka papryka 1/2 łyżeczki
pieprz Cayenne szczypta 
świeżo starty imbir około 1,5 cm
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
cynamon szczypta
oliwa extra vergine 2 łyżki
curry 2 łyżeczki
czosnek niedźwiedzi 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Najlepiej zacząć jest od przygotowania marynaty, a w tym celu łączymy wszystkie składniki i wlewamy je do miski. Następnie kroimy piersi z kurczaka w kostkę i wrzucamy do marynaty na co najmniej 15 minut (im dłużej kurczak poleży w marynacie, tym bardziej wyrazisty będzie jego smak). Kiedy kurczak się marynuje, my mamy czas na pokrojenie dyni, papryczek chilii i pomidora w kostkę. Po tym czasie wstawiamy wodę na ryż i rozgrzewamy garnek lub głęboką patelnię. Do smażenia używamy oleju kokosowego. Zaczynamy od podsmażenia kurczaka, następnie dorzucamy papryczki i dynię. Przykrywamy pokrywką na jakieś 8 min., a po tym czasie dodajemy resztę składników - mleczko kokosowe, pomidora, pomidory z kartonu. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut (aż dynia będzie miękka). W tym czasie powinien już ugotować się ryż. Gdy wszystko będzie gotowe, na talerze nakładamy najpierw kurczaka z warzywami, a na wierzch układamy ryż. Dzięki mleczku kokosowemu oraz dyni, która puszcza wodę, mamy przepyszny sosik.
Smacznego!























Wartość odżywcza 1 porcji:

Kaloryczność 457 kcal
Białko 27 g
Węglowodany 42 g
Tłuszcze 21 g
Błonnik 6,2 g
Wapń 63 mg

A może Wy możecie podzielić się jakimś ciekawym przepisem z dynią w składzie?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger