Składniki na 2 porcje:
świeże polędwiczki z dorsza 300 g
szpinak mrożony 400 g
mozzarella 1 kula ok. 125 g
pomidor 1 sztuka (z tych większych)
3 ząbki czosnku
jogurt naturalny ok. 300 g
suszone pomidory ok. 6 sztuk
około. 10 łyżek mleka krowiego 2% (można pominąć)
świeżo zmielony pieprz, pieprz Cayenne, zioła prowansalskie
kilka oliwek
pełnoziarnisty makaron kokardki ok. 80 g
Przygotowanie:
Makaron gotujemy około. 4 minut tak aby jedynie namięknął. Szpinak rozmrażamy na patelni, gdy będzie już gotowy, oddajemy jogurt i suszone pomidory oraz czosnek, pieprz i pieprz Cayenne (ja dodałam jeszcze dodatkowo czosnek niedźwiedzi). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy makaron. Następnie układamy warstwę szpinaku, a na nią rybę (pokrojoną na mniejsze kawałki). Całość przykrywamy warstwą szpinaku. Na wierzchu układamy mozzarellę, pomidory pokrojone w plastry oraz oliwki - posypujemy ziołami prowansalskimi. Wszystko zalewamy mlekiem.
Pieczemy około 30 min. Wierzcie na słowo - pychotka :)
Wartość odżywcza 1 porcji
Kaloryczność 537 kcal
Białko 55 g
Węglowodany 50 g
Tłuszcze 15 g
Błonnik 5,6 g
Wapń 447 mg
Jod 112 ug
wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń