Składniki na około 500 g lodów:
dojrzałe banany 4 sztuki (po ok. 120 g)
masło orzechowe 2 łyżki ( tylko 100% orzechów, bez dodatku oleju palmowego)
Przygotowanie:
Na początek musimy banany pokroić na cienkie plasterki i na około 5 h włożyć do zamrażalnika (rozłożone obok siebie). Po tym czasie wrzucamy je do miksera i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy masło orzechowe i ponownie chwilę miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Powstała masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy ponownie do zamrażalnika na kilka godzin. Przed podaniem lody trzeba wyjąć na kilka chwil aby odtajały.
Lody można podawać z przeróżnymi dodatkami, ja postawiłam na orzechy nerkowca oraz jeżyny.
Wartość odżywcza 1 kulki (ok.50 g)
Kaloryczność 80 kcal
Białko 2 g
Węglowodany 10 g
Tłuszcze 3,5 g
Błonnik 0,7 g
Wapń 2,6 mg
Potas 175 mg
Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
zjadłabym ze smakiem! :)
OdpowiedzUsuń2 składniki i są Twoje ;)
Usuń