poniedziałek, 17 sierpnia 2015

..:: Polędwiczki z dorsza zapiekane w szynce parmeńskiej + frytki z batatów ::..

Niestety z bólem serca muszę przyznać, że pomysł na dorsza nie jest mój :) Parę dni temu po powrocie z pracy zastałam pięknie zastawiony stół i pyszne danie, przyrządzone przez narzeczonego - postarał się ;) Fajnie, że można zjeść od czasu do czasu coś czego sami nie przyrządzimy. Pewnie Wy też wolicie jeść, delektować się niż przygotowywać ?? Poniżej przedstawiam Wam przepis na naprawdę wyśmienite danie.

Składniki na 2 porcje:

polędwiczki z dorsza 250 g (po ok. 125 g na porcję)
bazyliowe pesto 2 łyżeczki
szynka parmeńska 4 plasterki

Frytki z batatów:

batat 1 sztuka ok 230 g pokrojony na frytki
rozmaryn ok 1 łyżeczka
oliwa z oliwek ok 2 łyżek
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Najpierw zabieramy się za przygotowanie batatów. Gdy włożymy je już do piekarnika, w międzyczasie zajmiemy się rybą. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Frytki z batatów oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Do oliwy dodajemy rozmaryn i powstałą miksturą smarujemy frytki. Następnie układamy je na papierze do pieczenia w małych odstępach i pieczemy przez około 30 minut.
Teraz czas na rybę. Polędwiczki z dorsza oprószyć solą i pieprzem. Na desce rozkładamy plasterki szynki parmeńskiej i na środku każdego plasterka smarujemy pesto. Na wierzch układamy rybę i zawijamy. Rybę pieczemy po około 5 minut na każdą stronę, dlatego zaczynamy opiekać ją około 10 minut przed końcem pieczenia batatów.
Do posiłku możemy dodać np. gotowane na parze brokuły, fasolkę szparagową lub pokrojonego pomidora.
Gotowe :)









Wartość odżywcza 1 porcji (+ 100 g gotowany na parze brokuł)

Kaloryczność 413 kcal
Białko 33 g
Węglowodany 27 g
Tłuszcze 19 g
Błonnik 5 g
Wapń 38 mg
Jod 98 ug

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger