środa, 19 sierpnia 2015

..:: Pasztet - czy tylko z mięsa ? A może z samych warzyw ? ::..

Parę dni temu wspólnie z Bożeną (kucharką żłobka) stwierdziłyśmy, że nasze dzieci "dojrzały" do tego, aby spróbować pasztetu. Pewnie pasztet kojarzy się Wam od razu z królikiem lub innym mięsem użytym do jego produkcji? Nic bardziej mylnego. Nasz pasztet to w 100% same warzywa :) Ci z Was, którzy mają dzieci, na pewno wiedzą, jak ciężko jest zachęcić je do próbowania nowych potraw, szczególnie tych z warzyw. Jednak my się nie poddajemy i ciągle próbujemy. Tym razem postanowiłyśmy sprawdzić, jak zareagują dzieciaki na warzywny pasztet. 

Składniki na keksówkę (35 cm x 11 cm)

3 średniej wielkości cukinie (ok. 900 g)
4 ząbki czosnku
2 marchewki ok. 120 g
2 cebule ok. 120 g
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
kasza manna ok. 140 g
bułka tarta ok. 140 g
posiekana natka pietruszki 4 łyżki
płaska łyżeczka słodkiej papryki
5 łyżek oleju
1 łyżeczka ziół prowansalskich
odrobina świeżo zmielonego pieprzu
odrobina soli morskiej - w wersji dla dorosłych ;)

Przygotowanie

Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. I już w tym miejscu gratulacje dla tych, którzy nie muszę machać na ręcznej tarce ;) Starte warzywa odstawiamy na około 30 minut, aby po tym czasie pozbyć się nadmiaru wody. Pamiętajcie o dokładnym odciśnięciu wody. Kiedy nadmiar wody zostanie już usunięty dodajemy kolejno: żółtka jajek, wyciśnięte ząbki czosnku, natkę pietruszki, posiekaną na drobno cebulę, olej oraz wszystkie przyprawy. Po wymieszaniu dodajemy kaszę manną oraz bułkę tartą i ponownie mieszamy. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i powoli dodajemy je do powstałej masy, delikatnie mieszając. 
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy masę, wyrównując powierzchnię. 
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 60 minut. 10 minut przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg wtedy wierzch pasztetu fajnie się zarumieni. 
Gotowe :)

Wartość odżywcza 1 plastra ok. 70 g

Kaloryczność 86 kcal
Białko 3 g
Węglowodany 12 g
Tłuszcze 3 g
Błonnik 2 g
Wapń 15 mg






Co myślicie o takiej formie pasztetu ?


3 komentarze:

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger