środa, 5 sierpnia 2015

..:: Kasza pęczak z zielonymi warzywami i kurkami oraz pierś z kurczaka gotowana na parze ::..

Upał za oknem co raz większy, zaczyna troszkę dawać się we znaki, ale nie poddaje się i tworzę w kuchni :) Szybki obiad, przy którym najdłużej schodzi z przygotowaniem warzyw, później idzie z górki. No to do dzieła! 

Składniki na 2 porcje:

kasza pęczak 100 g (suchej masy)
cukinia 1 średniej wielkości ok 400 g
zielona fasolka szparagowa ok 300 g
kurki 300 g
suszone pomidory 6 sztuk
cebula dymka 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
sok z cytryny 2 łyżeczki
posiekana natka pietruszki 1 łyżka
przyprawy: czosnek niedźwiedzi, papryka ostra, pieprz Cayenne
pierś z kurczaka 200 g

Przygotowanie:

Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Wszystkie warzywa myjemy. Cukinię kroimy w półplasterki, fasolę szparagową i suszone pomidory na mniejsze części, cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Fasolę szparagową podgotowujemy (albo na parze, albo w wodzie) na al'dente. 
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, na którym na początku podsmażamy cebulę, Następnie dodajemy czosnek, fasolkę oraz cukinię. Pod przykryciem dusimy chwilę warzywa i dodajemy kurki oraz pomidory suszone. Wszystko razem dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dorzucamy gotową kaszę oraz przyprawy (ich nie żałujemy, aby danie nabrało wyrazistego smaku). Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Dodatkowo przygotowałam do kaszy z warzywami również dodatek białkowy - pierś gotowaną na parze. Oczywiście w wersji wege możemy pominąć mięso :)




Wartość odżywcza 1 porcji z 100 g piersi kurczaka gotowanej na parze:

Kaloryczność 432 kcal
Białko 25 g
Węglowodany 71 g
Tłuszcze 10 g
Błonnik 17 g
Wapń 119 mg


Czyż nie wygląda smakowicie? :)

4 komentarze:

  1. Potrawa na zdjęciach wygląda tak apetycznie, że aż chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie!! Zrobiłam i było wyśmienite, na pewno na stałe zagości w naszym menu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można dodać inny gatunek grzybów?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger