Nowy sposób na mięso z indyka, coś innego, coś fajnego :) Zamiast przygotowywać zwyczajne kotlety zachęcam Was do małej zmiany. Szybkie w przygotowaniu burgery z indyka wspaniale komponują się z sosem czosnkowym i sałatką. Ja przygotowałam prostą sałatkę z kaszy jaglanej, a na przygotowanie sosu zużyłam jogurt naturalny i świeży czosnek.
Składniki na 2 porcje:
mięso mielone z piersi indyka 400 g
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
odrobina kminu rzymskiego, szczypta oregano, pieprz do smaku
cukinia ok 200 g
natka pietruszki
olej z zalewy z suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Mięso z indyka mielimy w maszynce. Na patelni podsmażamy posiatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Po chwili dodajemy startą na dużych oczkach cukinię i chwilę wszystko razem dusimy. Następnie warzywa z patelni studzimy, a później dodajemy do mięsa i mieszamy. Na koniec dodajemy natkę i formujemy fajne burgery, które należy usmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej). Fajnego smaku nadaje olej z suszonych pomidorów, w którym przed smażeniem możemy obtaczać nasze burgery.
Gotowe! :)
Wartość odżywcza 1 burgera (ok. 150g)
Kaloryczność 135 kcal
Białko 20 g
Węglowodany 1,5 g
Tłuszcze 5 g
Błonnik 0,5 g
Magnez 45 mg
Foliany 30 ug
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz