Składniki na 3 porcje:
200 g ziaren ciecierzycy
3 pomidory (ja użyłam różnych odmian)
5-6 łyżek soku pomidorowego pikantnego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
300 g ziemniaków (ok. 4 średnie sztuki)
3/4 szklanki wina czerwonego
300 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka (można użyć innego mięsa lub postawić na wersję vege)
przyprawy: pieprz Cayenne, papryka słodka, pieprz świeżo mielony, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Ciecierzycę przed wykorzystaniem do przyrządzenia dania należy namoczyć. Najlepiej na całą dobę. Później musimy ją gotować około 1,5 h na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania ciecierzycy możemy zacząć przygotowywać pozostałe składniki. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidory obieramy po sparzeniu ze skórki i kroimy w małą kostkę, podobnie z ziemniakami. Następnie w rondlu lub wysokiej patelni podsmażamy cebulę, czosnek i mięso, a po około 7 minutach dodajemy ziemniaki oraz przygotowaną ciecierzycę i całość zalewamy gorącą wodą (ok. 100 ml). Gotujemy około 10 minut, a po tym czasie dodajemy pomidory, sok pomidorowy oraz wszystkie przyprawy wedle uznania i dolewamy wina (około 200 ml). Gotujemy dalej do momentu wyparowania prawie całej wody. Po nałożeniu na talerze posypać natką pietruszki i gotowe :)
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kaloryczność 469 kcal
Białko 38 g
Węglowodany 54 g
Tłuszcze 5,8 g
Błonnik 12 g
Wapń 40 mg
Obiad na 5+ :)
OdpowiedzUsuńRobiłam...pycha!!! Pominęłam tylko wino żeby mojemu najmłodszemu w główce za bardzo nie zaszumiało ;) Jadł palcami i mówił, że dobre 😃
OdpowiedzUsuńJak już zajadał z rączek to musiało smakować ;)
Usuń