Po raz kolejny w mojej kuchni zagościł na obiad indyk :) Dzisiaj troszkę inne smaki, ale jak zawsze to u mnie bywa na ostro, czyli z chilli w roli głównej. Nie lubię poświęcać sporo czasu na przygotowywanie posiłków, kiedy za oknem taka piękna pogoda, dlatego dzisiaj też wybrałam szybki przepis. Nie zawiodłam się, wyszło smacznie.
Składniki na 2 porcje:
pierś z indyka 400 g
1 średniej wielkości cebula
jogurt naturalny gęsty 200 g
2 łyżki oleju
starty świeży imbir (kawałek około 3 cm)
1,5 łyżeczki curry dobrej jakości
sok z cytryny do skropienia mięsa
1/2 papryczki chilli
sól, pieprz, pieprz Caayenne, kolendra (około 5 ziarenek)
Przygotowanie:
Mięso z indyka kroimy na plastry. Dalej musimy je skropić z obu stron sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni smażymy eskalopki, do momentu aż będą gotowe (około 10 minut). Następnie przekładamy je na półmisek, a na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy starty imbir oraz papryczkę chili. Po chwili dodajemy jogurt (doprawiony curry oraz pieprzem Cayenne i kolendrą) i szybko mieszamy. Do powstałego sosu wrzucamy nasze eskalopki i chwilę wszystko razem dusimy. Na koniec posypujemy obficie szczypiorkiem.
Do mięsa przygotowałam pęczak oraz brokuły gotowane na parze.
Smacznego! :)
Wartości odżywcze 1 porcji (+ 25 g pęczaku ważonego na surowo, oraz 150 g brokuł)
Kaloryczność 470 kcal
Białko 48 g
Węglowodany 31 g
Tłuszcze 19 g
Błonnik 4 g
Wapń 223 mg
Żelazo 2 mg
Magnez 110 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz