Składniki na 2 porcje:
makaron ryżowy 120 g
krewetki oczyszczone 350 g
starty świeży imbir ( kawałek ok. 1.5 cm)
czosnek 3 ząbki drobno posiekane
1/2 papryczki chilli drobno posiekanej
1 mała czerwona papryka ok. 120 g pokrojona w kostkę
olej rzepakowy
sezam 3 łyżki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sos: 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżka brązowego cukru, 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Makaron ryżowy należy przygotować według opisu na opakowaniu. W międzyczasie można zetrzeć imbir, pokroić czosnek i obydwie papryki. Można wymieszać już składniki sosu. Następnie rozmrozić krewetki i usunąć ogonki.
Jak już wszystko sobie przygotujemy to na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy imbir i czosnek (ok. 2 minuty). Następnie dorzucamy krewetki i smażymy około 4 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodajemy papryki oraz sezam. Po chwili dodajemy makaron ryżowy i dobrze mieszamy. Na środku patelni tworzymy "dołek" i wlewamy do środka sos. Po kilku minutach mieszamy całość. Na koniec dodajemy natkę pietruszki oraz szczypiorek. Gotowe :)
Kaloryczność 480 kcal
Białko 35 g
Węglowodany 57 g
Tłuszcze 12 g
Błonnik 2 g
Wapń 16 mg
Żelazo 0,6 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz