piątek, 8 maja 2015

..:: Krewetki na ostro i kokosowy ryż ::..

Po ostatniej wizycie u znajomych, tak mocno utkwił mi w głowie smak krewetek, że postanowiłam je dzisiaj przyrządzić na obiad :) Krewetki lubię bardzo jednak zazwyczaj jadłam je albo w restauracji albo "w gościach" ;) Dzisiaj czas na pichcenie w domu. Moja obiadowa wersja krewetek była bardzo prosta, niczym nie udziwniona a smak naprawdę zachwycający.

Składniki na 2 porcje:

krewetki Black Tiger ok.350 g
5 ząbków czosnku drobno posiekanych
40 g masła
70 ml białego wina
2 łyżki oliwy extra vergine
natka pietruszki
1 papryczka pappreoni
szczypta suszonej papryki Jalapeño
sok z cytryny

do podania: ryż jaśminowy gotowany na mleku kokosowym <3


Przygotowanie:

- mrożone krewetki opłukujemy letnią wodą (jeśli nie są gotowe do spożycia należy je obrać z pancerzy i usunąć przewód pokarmowy - zostawcie ogonki)
- Czosnek i papryczkę siekamy na drobno
- na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek z papryczką. Po kilku minutach dodajemy krewetki i smażymy przez około 4 minuty na małym ogniu
- po tym czasie należy wlać wino i odparować na większym ogniu
- na koniec dodać listki pietruszki, oliwę i skropić sokiem z cytryny
- zdjąć z ognia po kolejnych 4 minutach





SMACZNEGO ! :)

2 komentarze:

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger