niedziela, 22 marca 2015

..:: Szpinak, tuńczyk, pomidorki i ser feta ::..

Jak minął Wam dzisiejszy dzień ? :)  U mnie zawsze przy niedzieli troszkę leniwiej płynie czas, Wy też tak macie ? Za to od poniedziałku ruszam pełną parą. Ochota mnie naszła dzisiaj na szpinak, dlatego na kolacje przygotowałam pożywną sałatkę ze szpinaku i tuńczyka. Sałatka idealna na każdą porę dnia, jednak ze względu na sporą ilość białka, stanowić może fajny po treningowy posiłek lub właśnie kolację.




Składniki na 1 porcję:

Duża garść szpinaku baby
Tuńczyk w sosie własnym 70g (zazwyczaj 1/2 puszki)
Pomidorki koktajlowe 4 sztuki
Ser Feta 30g

Sos:

2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu winnego
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i osuszamy. Pomidorki kroimy na połówki, ser Feta w kosteczkę. Tuńczyka odsączamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki układamy na talerzu i polewamy sosem.

* jeśli posiłek ma stanowić danie po treningu sos przygotujcie z 1 łyżeczki oliwy i pomniejszonej ilości pozostałych składników


Wartość odżywcza 1 porcji z sosem:

Kaloryczność  324 kcal
Białko  21,2 g
Węglowodany 4 g
Tłuszcze 25 g
Błonnik 1,7 g

Wapń 182 mg
Żelazo 1,9 mg


A Wy co najczęściej jadacie na kolację? 

2 komentarze:

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger