poniedziałek, 23 marca 2015

..:: Żelkowe szaleństwo ::..

Czy zastanawialiście się kiedyś, z czego powstają słynne od wielu wielu lat żelki?? Na pewno Wasze dzieci często nie mogą się powstrzymać od zjedzenia całej paczki na raz . A może sami jesteście żelkożercami :) ? No więc przechodząc do sedna sprawy zagłębmy się w skład żelków.






Skupię się na podstawowych składnikach, które znajdziecie we większości rodzajów żelków (jednak na rynku można znaleźć nieliczne produkty, które minimalizują ilość poniższych składników):

1) Cukier lub syrop glukozowy - składniki te znajdziemy na początku listy wymienianych składników na etykiecie, co oznacza, że są one używane w największej ilości. 

źródło: http://www.ilewazy.pl/garsc-zelkow-haribo
Na zdjęciu widoczna jest porcja 50 g żelków Haribo - w składzie znajdziemy:

172 kcal

3,5 g białka

0,1 g tłuszczu

38,7 g węglowodanów

odpowiada to około 3 łyżkom cukru!!!

2) Żelatyna
3) Szereg substancji chemicznych, które nic dobrego nie wnoszą w nasz jadłospis. A często lista E-składników na etykiecie jest bardzo długa. Najwięcej chemicznych substancji stanowią różnego rodzaju barwniki ,które nadają piękny i przyciągający uwagę kolor tym produktom. Możemy wymienić tutaj np.: tartrazynę (E102)- przedawkowanie może spowodować u dziecka reakcje alergiczne;  błękit brylantowy (E133)- również może powodować reakcje alergiczne u dzieci.

A jaki jest Wasz stosunek do tych produktów? Pozwalacie swoim dzieciom aby zajadały się żelkami? 

3 komentarze:

  1. Nigdy się nie zastanawiałam nad składem dokładnie, ale wiedziałam, że to sama chemia i cukier. Jednak patrząc na te 3 łyżki pełne cukru jestem przerażona!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam żelki... Ale najbardziej właśnie te zwykłe misie :) w tych różnorakich wynalazkach, których na sklepowyc półkach coraz więcej zapewne cukru jest o wiele więcej ;p
    Ale żelki są takie pyszne...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger