Czy zastanawialiście się kiedyś, z czego powstają słynne od wielu wielu lat żelki?? Na pewno Wasze dzieci często nie mogą się powstrzymać od zjedzenia całej paczki na raz . A może sami jesteście żelkożercami :) ? No więc przechodząc do sedna sprawy zagłębmy się w skład żelków.
Skupię się na podstawowych składnikach, które znajdziecie we większości rodzajów żelków (jednak na rynku można znaleźć nieliczne produkty, które minimalizują ilość poniższych składników):
1) Cukier lub syrop glukozowy - składniki te znajdziemy na początku listy wymienianych składników na etykiecie, co oznacza, że są one używane w największej ilości.
2) Żelatyna
3) Szereg substancji chemicznych, które nic dobrego nie wnoszą w nasz jadłospis. A często lista E-składników na etykiecie jest bardzo długa. Najwięcej chemicznych substancji stanowią różnego rodzaju barwniki ,które nadają piękny i przyciągający uwagę kolor tym produktom. Możemy wymienić tutaj np.: tartrazynę (E102)- przedawkowanie może spowodować u dziecka reakcje alergiczne; błękit brylantowy (E133)- również może powodować reakcje alergiczne u dzieci.
A jaki jest Wasz stosunek do tych produktów? Pozwalacie swoim dzieciom aby zajadały się żelkami?
A ja tak kocham żelki..
OdpowiedzUsuńNigdy się nie zastanawiałam nad składem dokładnie, ale wiedziałam, że to sama chemia i cukier. Jednak patrząc na te 3 łyżki pełne cukru jestem przerażona!
OdpowiedzUsuńUwielbiam żelki... Ale najbardziej właśnie te zwykłe misie :) w tych różnorakich wynalazkach, których na sklepowyc półkach coraz więcej zapewne cukru jest o wiele więcej ;p
OdpowiedzUsuńAle żelki są takie pyszne...