Ciągle poszukuję zdrowych alternatyw dla słodkości :) zawsze, gdy popijam kawkę mój mózg domaga się słodkiego kopa ;) zamiast zajadać się czekoladą, batonami i nadziewanymi ciastkami sięgam wtedy po własnej roboty ciasteczka. Dzisiaj postawiłam na ciastka owsiane, które są dla mnie numerem 1. Można je przyrządzać na różne sposoby, wszystko zależy od tego, co do nich dodamy. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, ciasteczka wychodzą naprawdę chrupiące i aromatyczne.
Składniki na około 40 ciasteczek:
płatki owsiane górskie 500 g
mąka pełnoziarnista 160 g
cukier brązowy 100 g lub miód
żurawina suszona (bez cukru) 60 g
olej kokosowy 110 g (lub masło rozpuszczone)
mleko 2% tłuszczu 100 ml
ziarna słonecznika (uprażone) 4 łyżki
posiekane orzechy nerkowca 4 łyżki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę, a w międzyczasie na patelni bez tłuszczu prażymy ziarna słonecznika. Następnie ubijamy jajka ( w dużej misce) i podgrzewamy olej kokosowy, aby zmienił konsystencję na płynną. Do miski z jajkami dodajemy wszystkie składniki, a na koniec odsączoną żurawinę, którą uprzednio kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie formujemy z ciasta kulki, które rozgniatamy na płasko i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Wartość odżywcza 1 ciasteczka:
Kaloryczność 112 kcal
Białko 2,7 g
Węglowodany 15,8 g
Tłuszcze 5,2 g
Błonnik 1,5 g
Wapń 14 mg
Inspiracja http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/05/ciasteczka-owsiane-z-zurawina-i.html?m=1
pyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńwszelkie ciastka z płatkami owsianymi w roli głównej są moimi ulubionymi :)
Usuńojej jakie pyszności!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie - dokładnie tak jakie lubię najbardziej :) Ciastka owsiane z dodatkiem orzechów to zdecydowanie moje ulubione :):)
OdpowiedzUsuńSuper przepis ! Wgl Świetny blog ! <3 Pochłaniam go z prędkością światła :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję za miłe słowo :) zapraszam ponownie ;)
UsuńPodbieram przepis, będę ze sobą zabierać takie ciasteczko do pracy na przekąskę :D
OdpowiedzUsuńJa również szybciutko drukuję przepis :) jutro kupię tylko olej kokosowy i biorę się do pracy :) jestem ciekawa smaku ciastek z olejem kokosowym - nigdy go jeszcze nie używałam w kuchni, jedynie w kosmetyce :)
OdpowiedzUsuńWyglądają na naprawdę chrupiące, w sam raz do porannej kawy :)
OdpowiedzUsuńOjej dziewczyny dziękuję za takie zainteresowanie :) ciastka pyszne naprawdę. Jeśli chodzi o olej kokosowy to nadaje fajny posmak i to chyba dzięki niemu ciastka są takie chrupkie bo fajnie "zlepił" wszystkie składniki :)
OdpowiedzUsuńNie no, po prostu pychota! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zdrowe zamienniki zwykłych, bezwartościowych słodkości. Świadomość, że to jest smaczne i tyle w nich zdrowia jeszcze bardziej potęguje uczucie szczęścia :)
OdpowiedzUsuń