środa, 11 marca 2015

..:: Pasta z awokado i jajka ::..

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię pastę jajeczną. Robiłam ją już na milion sposobów, a teraz chciałam podzielić się z Wami milion pierwszym sposobem ;) co by w kuchni się nam nie nudziło. 



Składniki na miseczkę pełną pasty

3 ugotowane na twardo jajka
1/2 małego ząbka czosnku
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżeczki musztardy
listki rukoli jako dodatek

Przygotowanie:

Jajka po ugotowaniu studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupki. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz obrane ze skóry awokado, które skrapiamy sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy czosnek oraz musztardę i wszystko blendujemy.
Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem i listkami rukoli, które dodają wyrazistego smaku.

Wartości odżywcze 1 porcji ok. 50g (bez pieczywa)

Kaloryczność  78,4 kcal
Białko  3,9 g
Węglowodany 3 g
Tłuszcze 6 g
Błonnik 1 g
Wapń 18 mg
Witamina A 70 ug
Witamina C 3 mg
Foliany 31,5 ug






Inspiracja http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/pasta_jajeczna_z_awokado/przepis.html


3 komentarze:

  1. Takie połączenia to ja uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, jak następny raz kupię awokado to zrobię! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wypróbowany - mogę polecić :) bardzo nam wszystkim smakowało, rukola świetnie komponuje się z tą pastą.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger