Składniki na miseczkę pełną pasty
3 ugotowane na twardo jajka
1/2 małego ząbka czosnku
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżeczki musztardy
listki rukoli jako dodatek
Przygotowanie:
Jajka po ugotowaniu studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupki. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz obrane ze skóry awokado, które skrapiamy sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy czosnek oraz musztardę i wszystko blendujemy.
Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem i listkami rukoli, które dodają wyrazistego smaku.
Wartości odżywcze 1 porcji ok. 50g (bez pieczywa)
Kaloryczność 78,4 kcal
Białko 3,9 g
Węglowodany 3 g
Tłuszcze 6 g
Błonnik 1 g
Wapń 18 mg
Witamina A 70 ug
Witamina C 3 mg
Foliany 31,5 ug
Inspiracja http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/pasta_jajeczna_z_awokado/przepis.html
Takie połączenia to ja uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńMniam, jak następny raz kupię awokado to zrobię! :D
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany - mogę polecić :) bardzo nam wszystkim smakowało, rukola świetnie komponuje się z tą pastą.
OdpowiedzUsuń