![]() |
Ciasto z cukinii - Żłobek Miejski nr 2 w Płocku |
Składniki (na blaszkę ok. 24 cm x 36 cm):
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru trzcinowego (w żłobku pominęliśmy w ogóle cukier, dlatego ciasto z wierzchu zostało oprószone cukrem pudrem)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 3 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej (lub pół na pół z mąką pszenną)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao prawdziwego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok. 600 g cukinii (waga po obraniu) = 3 pełne szklanki utartej
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kiedy cukinią "puści" dużo soku, trzeba ją odcedzić. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy stopniowo dodajemy olej, następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Na koniec dodajemy cukinię i wszystko razem mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni i pieczemy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, około 45-50 minut.
SMACZNEGO!
Przepis lekko zmodyfikowany zaczerpnięty z http://arabeskawaniliowa.blog.pl/2014/09/03/ciasto-z-cukinia/
Już słyszałam o takim cieście, ale jeszcze nie miałam okazji spróbować, wygląda rzeczywiście zachęcająco :-)
OdpowiedzUsuńZ całego serca polecam :) smakuje troszkę jak piernik, natomiast cukinia nadaje fajnej wilgotności, a wcale nie jest wyczuwalna.
Usuńo proszę, z fasoli widziałam, ale z cukinii jeszcze nie :)
OdpowiedzUsuńJa z kolei nie jadłam z fasoli :) ale to chyba dlatego, że ogólnie za nią nie przepadam :) chociaż smak może być ciekawy.
UsuńMialam okazje robic ciacho i z fasoli i z cukini. Sa tak samo pyszne :) jak powtorze pieczenie od razu wstawie na bloga :)
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam z niecierpliwością na przepis i zdjęcie :) może zainspirujesz mnie do tego, abym i ja wypróbowała ;)
Usuń