środa, 4 marca 2015

..:: Ciasto z cukinii ::..

Myślicie, że cukinię można jeść tylko jako dodatek do sałatek? Jeśli tak, to pragnę Wam przedstawić słodszą stronę cukinii :) Ciasto przyrządzone z wykorzystaniem tego warzywa jest bardzo puszyste, mięciutkie i smaczne. Zobaczycie, że pokochacie je od razu. Jest to również fajny pomysł, aby przemycić warzywka do diety dziecka i pokazać, że warzywa są na tyle fajne, aby robić z nich nawet takie słodkości. Najlepsza opcja, kiedy dziecko uczestniczy w przygotowaniach :)

Ciasto z cukinii - Żłobek Miejski nr 2 w Płocku

Składniki (na blaszkę ok. 24 cm x 36 cm):

- 6  jaj
- 1 szklanka cukru trzcinowego (w żłobku pominęliśmy w ogóle cukier, dlatego ciasto z wierzchu zostało oprószone cukrem pudrem)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju 
- 3 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej (lub pół na pół z mąką pszenną)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao prawdziwego 
- 1 łyżeczka cynamonu 
- ok. 600 g cukinii (waga po obraniu) = 3 pełne szklanki utartej

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kiedy cukinią "puści" dużo soku, trzeba ją odcedzić. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy stopniowo dodajemy olej, następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Na koniec dodajemy cukinię i wszystko razem mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni i pieczemy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, około 45-50 minut.

SMACZNEGO!


Przepis lekko zmodyfikowany zaczerpnięty z http://arabeskawaniliowa.blog.pl/2014/09/03/ciasto-z-cukinia/



6 komentarzy:

  1. Już słyszałam o takim cieście, ale jeszcze nie miałam okazji spróbować, wygląda rzeczywiście zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całego serca polecam :) smakuje troszkę jak piernik, natomiast cukinia nadaje fajnej wilgotności, a wcale nie jest wyczuwalna.

      Usuń
  2. o proszę, z fasoli widziałam, ale z cukinii jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei nie jadłam z fasoli :) ale to chyba dlatego, że ogólnie za nią nie przepadam :) chociaż smak może być ciekawy.

      Usuń
  3. Mialam okazje robic ciacho i z fasoli i z cukini. Sa tak samo pyszne :) jak powtorze pieczenie od razu wstawie na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam z niecierpliwością na przepis i zdjęcie :) może zainspirujesz mnie do tego, abym i ja wypróbowała ;)

      Usuń

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger