Ciasto z kaszy jaglanej i twarogu
Składniki na małą keksówkę:
2 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka 2%
2 szklanki wody
250 g tłustego twarogu
2 jajka
1 łyżka masła
szczypta soli
cukier z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy gorącą wodą, tak aby pozbyć się goryczki. Następnie gotujemy kaszę w mieszance wody i mleka (do momentu pochłonięcia przez kaszę płynu) - kasza powinna być lekko kleista. Przestudzoną kaszę łączymy z twarogiem, jajkami, cukrem, masłem i solą i wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 - 50 minut (bez termoobiegu). Ciasto powinno się dobrze zarumienić, pod koniec możemy włączyć na kilka chwil termoobieg.
Wygląda bardzo apetycznie :) muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńIdealne dla małych brzuszków. (: Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzieciakom posmakowało bardzo pomimo tego, że za samą kaszą jaglaną nie przepadają :) ile to się człowiek musi nagłowić żeby coś dobrego przemycić do ich brzuszków :)
Usuńuwielbiam ciasta na bazie kaszy jaglanej i piekę je bardzo czesto, super przepis!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować jeszcze inne warianty ciast na bazie kaszy jaglanej bo naprawdę bardzoo dobre wyszło to cudo :) Jaki przepis mogłabyś polecić?
UsuńWygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuń