wtorek, 3 lutego 2015

Dlaczego warto polubić płatki owsiane ?

źródło obrazka: http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/56,127066,13955267,Owies_dla_linii,,3.html

Większości z nas smak płatków owsianych kojarzy się z niezbyt dobrą zupą mleczną, która pojawiała się dosyć często w przedszkolu, szkole czy szpitalu. Przyznam szczerze, że i u mnie dosyć długo pokutował taki obraz płatków :) Na szczęście poszłam po rozum do głowy i dojrzałam do jedzenia płatków owsianych i to na dodatek z wielką chęcią. Płatki owsiane nie muszą być spożywane wyłącznie jako dodatek do zupy mlecznej. Bardzo fajnie smakują w różnego typu owsiankach (http://makelifehealthier.blogspot.com/2014/04/owsianka-nie-jedno-ma-imie.html), sprawdzają się również jako składnik do przyrządzenia słodkości, czy jako składnik do pulpetów, kotletów, sałatek itp. Zakres ich wykorzystania jest bardzo obszerny. 
Dlaczego ten składnik zasługuje na uwagę? 
- owies i produkty owsiane s ą cennym ź ródłem błonnika pokarmowego w diecie. Ziarno owsa (całe nieobłuszczone) zawiera przecię tnie 32% błonnika, z kolei płatki owsiane około 14% (frakcja nierozpuszczalna stanowi ponad 6%, a
rozpuszczalna blisko 8%)
- najistotniejszym rozpuszczalnym w wodzie składnikiem włókna pokarmowego (błonnika) owsa s ą β-glukany
β-glukany wpływają korzystnie na organizm min. dzięki temu, iż absorbują kwasy żółciowe i cholesterol egzogenny w przewodzie pokarmowym (ograniczają również jego wchłanianie w jelicie cienkim), poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego
- owies odznacza się korzystnym składem aminokwasów (100g płatków pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na 7 z 10 aminokwasów egzogennych)
- lipidy owsa bogate są w nienasycone
kwasy tłuszczowe, stanowią ce około 80% wszystkich kwasów
- badania wskazują, że β-glukany mogą brać udział w przeciwdziałaniu raka jelita
grubego (dzięki usprawnieniu funkcjonowania przewodu pokarmowego, zapobiegania zaparciom i zastoju mas kałowych w jelitach)
- owies to dobre źródło tiaminy, kwasu pantotenowego i witaminy E
- zboże to jest dobrym źródłem zwią zków wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, krzemu. W owsie wystę pują równie ż du że ilo ści cennego dla zdrowia cynku.

Korzyści wynikających ze spożywania owsa można byłoby mnożyć w nieskończoność, dlatego zachęcam do "przełamania" się i spróbowania :)

Bibliografia:

1. Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych. Marek Gibiński. ŻYWNOŚĆ . Nauka. Technologia. Jakość , 2005, 4 (45) Supl., 49 – 60

2. β–GLUKANY owsa jako składnik żywności funkcjonalnej. Marek Gibiński. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 2 (57), 15 – 29

3.Wartość fizjologiczno-ż ywieniowa owsa. Gą siorowski H.Przegl. Zbo . Młyn. 2003, 3, 26-28



4 komentarze:

  1. Ja uwielbiam płatki owsiane i jak dla mnie to produkt bardzo uniwersalny ;) Robię z nich owsianki, placki, naleśniki czy gofry i wszystko wychodzi pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja owsiankę uwielbiam, ale również przekonałam się do niej dosyć późno. Moje dzieci również nie podchodzą z wielkim entuzjazmem do samych płatek natomiast wcinają je przemycone w różnych potrawach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Płatki owsiane uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez nich życia, już od lat. Na szczęście nie mam z nimi żadnych negatywnych skojarzeń :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam negatywne skojarzenia ale na szczęście wyzbyłam się ich :) teraz nie potrafię przeżyć dnia bez płatków - od owsianych, jaglanych, gryczanych...po orkiszowe ;)

      Usuń

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger