czwartek, 15 stycznia 2015

..:: Farfalle di'polo ::.. :)

Dzisiaj na obiad coś nowego, innego.Już dawno nie jadłam makaronowej zapiekanki, a podobną próbowałam swojego czasu w pewnej restauracji. Postanowiłam ją odtworzyć - udało się, smakowała wybornie :)

Składniki na 2 porcje:

Filet z piersi kurczaka 200g
makaron kokardki 100g
brokuły 200 g
cukinia 100g
1/2 czerwonej cebuli
czosnek 1 ząbek
pieprz Cayenne
starty Parmezan 20g

Sos beszamelowy:

300 ml mleka 2%
20 g masła
2 płaskie łyżki mąki orkiszowej

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al'dente (ja gotowałam 9 min). Kurczaka kroimy na małe kawałeczki i mieszamy z ząbkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Brokuły rozdzielamy na małe różyczki, cebulę kroimy w piórka a cukinię w plastry. Kurczaka gotujemy około 15 minut na parze (lub podsmażamy na patelni bez tłuszczu). Brokuły, cebulę i cukinię gotujemy na parze przez około 5 minut (lub w wodzie - oprócz cebuli). Do naczynia żaroodpornego na spód wykładamy makaron, polewamy go troszkę sosem beszamelowym, następnie układamy kurczaka, brokuły cukinię, cebulę i zalewamy sosem beszamelowym. Na wierzch posypujemy parmezanem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.




Wartość odżywcza 1 porcji:

Kaloryczność   587 kcal

Białko  46 g
Węglowodany 57 g
Tłuszcze 14 g
Błonnik 4,2 g

4 komentarze:

  1. Wow! Te kolory przemawiają do mnie :) muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :) na pewno nie pożałujesz ;)

      Usuń
    2. Fajne :) W składnikach brakuje informacji o kurczaku, jaki i ile?

      Usuń
    3. A musiałam pominąć :) filet z piersi kurczaka 200g krojony w kosteczkę.

      Usuń

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger