Składniki na około 16 babeczek:
Mąka pszenna 130g
Mąka orkiszowa 100g (lub łącznie 230g mąki pszennej)
Cukier brązowy 100g
Cukier waniliowy 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
Przyprawa do piernika 1 i 1/2 łyżeczki
Marchew 3 sztuki średniej wielkości
Jabłko 1 duże
Jaja 3 sztuki średniej wielkości
Olej rzepakowy 7 łyżek
Krem na wierzch:
250g serka mascarpone
200ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy cukier brązowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. W oddzielnym naczyniu miksujemy olej i jajka.
Startą marchewkę i jabłko dodajemy do suchych składników. Następnie dodajemy zmiksowany olej z jajkami. Wszystko dokładnie mieszamy (ręcznie lub mikserem na niskich obrotach).Powstałą masę nakładamy łyżką do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinek.
Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut (bez termoobiegu). Wystudzone muffinki dekorowałam kremem z serka mascarpone oraz ozdobami z opłatka Dr.Oetker :) Aby przygotować krem należy ubić dobrze schodzoną śmietanę. Wmieszać w nią cukier puder, cukier waniliowy. Na koniec dodać serek mascarpone i wymieszać na małych obrotach miksera. Przed użyciem mocno schłodzić.
Jak widzicie składniki na krem nie są zbytnio dietetyczne ;) ale nie dajmy się zwariować. Święta rządzą się swoimi prawami :)
Wartości odżywcze dla 1 babeczki bez kremu
Kaloryczność 125,1 kcal
Białko 2,7 g
Węglowodany 17,5 g
Tłuszcze 5,2 g
Błonnik 1,2 g
Wapń 9 mg
* Przepis podpatrzony z http://paletasmaku.blogspot.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz