sobota, 22 listopada 2014

..::Muffiny orkiszowe z bananami i orzechami włoskimi::..

Po całym tygodniu bez słodkości, chociaż w sobotę możemy pozwolić sobie na przyjemności ;) Chyba już wszyscy zauważyli, że bardzo lubię piec muffiny :) Jest to fajna forma wypieku z kilku powodów. Po pierwsze robi się je bardzo szybko, po 2 możemy dowolnie zmieniać zawartość naszej muffiny i po trzecie nie potrzebujemy miksera, którego w obecnej chwili u mnie brak :)

Składniki na około 30 muffinek

300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 laska wanilii
50g orzechów włoskich
150g masła 82% tłuszczu
100g cukru brązowego
200ml mleka 2% tłuszczu
2 jajka
4 dojrzałe banany (im banany będą bardziej dojrzałe tym smaczniejsze będą nasze muffiny)

Przygotowanie:
Na początek roztapiamy masło, a później schładzamy. Następnie dodajemy do masła mleko, jajka, wanilię oraz zblendowaną masę z bananów. Wszystko mieszamy.
W drugim naczyniu zajmujemy się produktami suchymi. Przez sito przesiewamy wszystkie suche składniki (oczywiście cukru nie musimy traktować sitkiem). Tutaj dodajemy również posiekane drobno orzechy. Do składników suchych dodajemy składniki mokre i energicznie mieszamy.
Gotową masę nakładamy do foremek (do 2/3 wysokości foremki).
Pieczemy w piekarniku w 190 stopniach przez 25-30 minut.


Wartość odżywcza dla 1 porcji(około 46g):

Kaloryczność 117,3 kcal
Białko  2,3 g
Węglowodany 13,8 g
Tłuszcze 6 g
Błonnik 1,3 g
Wapń 13,3 mg


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger