Robiąc ostatnio zakupy napotkałam moje ulubione warzywo i to jeszcze w odmienionej wersji :) Okrągła cukinia wygląda tak niewinnie i słodko. Zresztą przekonajcie się sami.
4 sztuki okrągłych cukinii
50 g surowej kaszy gryczanej
1/3 papryki pomarańczowej
1/3 papryki żółtej
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
około 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (ja użyłam Primo Gusto z chilli)
przyprawy: pieprz Cayenne (pominąć jeśli używacie przecieru z chilli)
ser Grana Padano do posypania
olej rzepakowy 1 łyżka
Przygotowanie:
Odcinamy wierzch cukinii. Następnie musimy wydrążyć cukinię, tak aby około 0,5 cm miąższu zostało na ściankach (uważajcie żeby nie przebić ścianki).
1. Kaszę gryczaną gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie.
2. Kiedy gotuje się kasza my mamy czas na pokrojenie wszystkich warzyw na drobno.
3. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kaszę gryczaną i chwilę prażymy.
4. Wrzucamy resztę warzyw + pokrojony na drobno wyjęty z cukinii miąższ i zalewamy przecierem pomidorowym. Doprawiamy do smaku.
5. Chwilę wszystko dusimy.
6. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
7. Farsz nakładamy do wydrążonych cukinii, na koniec posypujemy serem i zamykamy odciętym "wieczkiem".
8. Pieczemy w piekarniku bez termoobiegu przez 40 minut.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
Kaloryczność 224,2 kcal
Białko 11,3 g
Węglowodany 28,6 g
Tłuszcze 9,4 g
Błonnik 5,3 g
Wapń 197,6 mg
Żelazo 2,3 mg
Witamina C 62,3 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz