Składniki na 4 "trójkąty":
jaja 6 sztuk
szpinak mrożony 50g
1 ząbek czosnku
1 duży pomidor
3 łyżki sera Grana Padana
2 łyżki szczypioru
12 listków świeżej bazylii
pierz Cayenne
olej rzepakowy
sos: 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1/2 ząbka czosnku, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Przygotowanie:
Wybieramy patelnię, która może być stosowana również do zapiekania w piekarniku. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy mrożony szpinak, podlewamy wodą. Dusimy kilka minut, następnie dodajemy czosnek, pieprz Cayenne. Gdy szpinak jest już gotowy, zdejmujemy z ognia. W dużej misce rozbijamy 6 jaj, dodajemy posiekane listki bazylii oraz szczypior, a także szczyptę pieprzu Cayenne. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy gotowy szpinak, a na patelnię tym razem wrzucamy pokrojone na drobno pomidory, które obsypujemy serem. Po około 2 minutach wylewamy na pomidory całą masę jajeczną i wygładzamy powierzchnię. Po 5 minutach patelnię przekładamy do piekarnika i zapiekamy około 6 minut (bez termoobiegu). Po 6 minutach danie jest gotowe :)
Wartość odżywcza dla 1 porcji (jeden "trójkącik"):
Kaloryczność 165 kcal
Białko 13,3 g
Węglowodany 2,8 g
Tłuszcze 11,6 g
Błonnik 0,9 g
Wapń 150 mg
Żelazo 2,4 mg
Foliany 87,5 ug
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz